skip to Main Content

En we waren nog wel zo goed voorbereid…

Gabe en Michaëla zijn in Cancún om als jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling de klimaatonderhandelingen bij te wonen. In deze blog beschrijven ze hun belevenissen en de ontwikkelingen op COP16.

Lees hier deel 1:  ‘Bij aankomst gelijk al COPzorgen…’

“Wat is dat vierkante platte voorwerp in uw koffer?” vroeg een Mexicaanse douanebeambte op vriendelijke toon. Tsja… Hoe leg je op een simpele manier uit dat het een ingelijste kalender met tips voor Staatssecretaris Atsma is om je CO2 uitstoot of grondstofgebruik te verminderen? “Maar hoeveel is het waard ongeveer, je mag geen voorwerpen van grote waarde Mexico binnen smokkelen?” Mmm, we hadden nooit gedacht dat het lijst je van €2,59 bij de Action voor één of andere Van Gogh aangezien zou worden. Gelukkig geloofde een tweede strenge beambte wel dat dit pakketje niet meer dan 5 dollar waard was.

Aangekomen in Cancun bleek ons hotel overboekt te zijn. In een hostel verderop konden we wel terecht. Klein nadeel was dat we nu sliepen op een kamer met 6 anderen, waarvan er twee om 5 uur ’s nachts nog even de hele kamer kwamen vertellen uit welk land ze kwamen. Maar alsof vrouwe fortuna ons in één keer goed gezind was hoefden we maar 1 nacht in dit schapenhok te slapen en konden we de volgende dag verkassen naar een ‘private room’. Minpuntje is dat hier geen gordijnen aanwezig zijn en er een schijnwerper op ons raam gericht is. Daarbij rijdt er dag en nacht volop verkeer onder ons raam door en de enkelglas ramen houden dat maar mondjesmaat buiten.

Gelukkig zijn we elke dag zo moe dat we van dit alles niks merken. De afgelopen drie dagen hebben we ons met zo’n 150 jongeren uit ongeveer 30 landen voorbereid op de grote klimaatconferentie die vandaag begint. Grappig is het om de grote diversiteit in deze groep te zien. Niet alleen verschillen ze in huidskleur, accent, beharing, kleding en karakter van elkaar, ook hebben sommigen zich heel anders voorbereid dan anderen. Een Japanse vroeg Gabe of hij haar wat meer over de wetenschap achter klimaatverandering kon vertellen. Ze wist er nog weinig van. De Nieuw-Zeelandse delegatie is daarentegen met 12 goed voorbereidde mensen gekomen en is uitgedost in groene t-shirts met de tekst: ‘Empowering Young kiwis’.

De dag begint vandaag met een videoverbinding met de kinderklimaattop die in de openbare bibliotheek in Amsterdam plaatsvindt. Voor ons plaatselijke tijd 5.30uur zitten we fris en fruitig voor de webcam. Daarna haasten we ons naar het grote Moon Palace om de openingsceremonie van de COP16 klimaattop mee te maken. Vervolgens zullen we ons focussen op onderhandelingen op het gebied van educatie en het vergroten van bewustwording op het gebied van klimaatverandering. Het beloven letterlijk en figuurlijk hete dagen te worden!


Gabe van Wijk en Michaela Hogenboom
– VN jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling

Kijk hier voor meer blogposts van Gabe en Michaela! 

Back To Top