skip to Main Content

Voor een beter klimaat, in een beter klimaat

Gabe en Michaëla zijn in Cancún om als jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling de klimaatonderhandelingen bij te wonen. In deze blog beschrijven ze hun belevenissen en de ontwikkelingen op COP16. 

Lees hier deel 2: ‘Contrasten’

De klimaatonderhandelingen in Kopenhagen vorig jaar waren voor velen een flop. De temperaturen daalden daar tot onder het vriespunt en er lag sneeuw. Zou dat van invloed zijn geweest op de onderhandelingen? Dit jaar in Cancun, Mexico is alles anders. Van tevoren word door de voorzitster van de klimaattak van de Verenigde Naties aangeraden om in traditionele luchtige Mexicaanse kledij naar de klimaattop te komen. Niet geheel onterecht. Het is elke dag 30 graden, en met een luchtvochtigheid van meer dan 80% is dat lekker zweten. Gelukkig ligt het conferentiecentrum aan het strand. Je kunt dus gewoon in de lunchpauze een duikje nemen in de Caribische Zee! Een azuurblauwe zee met hoge golven. Na zo’n duik ben je als onderhandelaar toch weer heerlijk ontspannen en sta je meer open voor de punten van je klassieke opponent?

We hebben al gefantaseerd of er een klimaatdeal zou komen als we de delegaties van China en de VS op een jetski de golven op zouden sturen. Deze klassieke tegenstanders hebben namelijk een patstelling op het gebied van financiering om klimaatverandering tegen te gaan en de vraag hoeveel CO2 ze als land moeten gaan reduceren. Dat is na een ontspannende duikexcursie toch meteen opgelost? Even elkaar eraan herinneren dat het koraalrif waar je nu naar kijkt over 20 jaar weg is door de zeespiegelstijging het hoge koolzuurgehalte in de zee en je stemt meteen in met een hoge CO2 reductie in je land van herkomst! Even foto’s nemen van het kleurrijke schouwspel voor Hu en Barack en de wereld kan weer een paar generaties mee.

De airconditionings draaien hier op volle toeren, terwijl alle deuren wagenwijd openstaan. Een basisschoolleerling vroeg ons tijdens de videoverbinding met de kinderklimaattop in de OBA in Amsterdam: ‘waarom is de klimaattop in het vervuilende Mexico?’ Goede vraag! Ze willen praten over een beter klimaat, in een beter klimaat!

Gabe van Wijk en Michaela Hogenboom
– VN jongerenvertegenwoordigers duurzame ontwikkeling

Klik hier voor meer blogposts van Gabe en Michaela 

Back To Top