skip to Main Content

Kerst(vakantie) tips!

Goed bezig zijn tijdens de feestdagen? Hier praktische tips en trucs om de feestdagen door te komen zonder al je duurzame activiteiten van de rest van het jaar teniet te doen!

Nu Sinterklaas weer voorbij is richt iedereen zich op kerst. Een periode met veel eten, vuurwerk, cadeaus, nog meer eten, gezelligheid, donkere avonden en een hoog energiegebruik. Besparingen zijn in deze dure periode altijd welkom natuurlijk en wat duurzame gedachten zijn ook wel toepasselijk. Daarom hier een lijstje leuke, praktische, simpele, studentenbespaartips voor de kerst(vakantie)!

 

Vakantie!

1. Tijdens de vakantie weer op bezoek bij je ouders, op wintersport, of een paar daagjes weg? Vergeet die verwarming niet omlaag te draaien! Een warme kamer is natuurlijk heerlijk voor al je buren, maar ook een lichtelijke energieverspilling…
2. De hele vakantie lang films kijken? Denk eens aan (bord)spelletjes spelen, winterwandelingen maken of een mooi boek lezen, kost allemaal minder energie!

Kerstboom

 1. Ook de traditie om met het studentenhuis een kerstboom neer te zetten, maar vinden jullie het eigenlijk wat prijzig? Adopteer dan een kerstboom, je haalt hem in december op, betaalt wat statiegeld en geeft hem na de kerst weer terug.

Kerstdiner

 1. Eens een jaartje geen kalkoen op de tafel met kerst, maar een volledig vegetarische maaltijd! Nu heb je eens de tijd om rustig recepten op te zoeken en een origineel kerstdiner neer te zetten voor al je huisgenoten. Kook je niet zelf? Stuur wat subtiele tips naar de koks met leuke vega-recepten.
 2. Nog duurzamer dan alleen vegetarisch? Eet vooral seizoensgroenten, in december zijn boerenkool, pastinaak en sperziebonen prima duurzame opties.
 3. Wil je nog weer wat duurzamer zijn? Koop dan vooral biologische producten of producten met een ander duurzaam kenmerk!
 4. Zet geen mineraalwater, maar gewoon kraanwater op tafel tijdens het eten, ook nog eens stukken goedkoper!
 5. Uit eten met kerst? Kijk voor biologische en vegetarische restaurants eens op Puur! uit eten

Kerstkaarten

 1. Snel, makkelijk en duurzaam, een digitale kerstkaart. Op de Christmas cardmaker rekenen ze de CO2-winst voor je uit. Zat websites waar je digitale kerstkaarten kunt versturen! (Of schrijf op het memobord in je studentenhuis al je kerstwensen voor je huisgenoten.)
 2. Nog geen afscheid kunnen nemen van echte papieren kerstkaarten (net als de auteur van dit artikel overigens) probeer het dan toch duurzaam. Neem je oude kerstkaarten van vorig jaar, verknip ze en maak mooie nieuwe of koop kerstkaarten gedrukt of FSC papier.
 3. Ook een goed doel steunen met je kerstkaart en bovendien geen zin of tijd voor geknutsel? Bestel je kaarten dan via deze website, de kaarten zijn niet duur, worden via de post verstuurd en een gedeelte van de opbrengst gaat naar het goede doel van jouw keuze!

Kerstcadeaus

 1. Nog op zoek naar kerstcadeaus, kijk eens bij Ecogoodies, Goodstuff, Cute Cotton (deze maand met extra korting voor duurzamestudent lezers!), PuurWinkelen, Wereldwinkels, Fairtrade, Adopteer een kip of een van de vele andere duurzame webshops!
 2. Eigenlijk geen behoefte om weer zinloze cadeaus te geven, die toch in de prullenbak belanden en zo niet bepaald duurzaam zijn? Geef tegoedbonnen voor leuke activiteiten/producten, dan kan de ontvanger zelf uitkiezen wat die koopt/doet en wordt er niks verspild!

Oud & nieuw

 1. Voor velen is vuurwerk onmisbaar bij Oud & nieuw, maar duurzaam is het niet, oa. vanwege de metalen in het vuurwerk. Koop daarom met meerdere studentenhuizen in de straat samen je vuurwerk in om één spectaculaire show te kunnen geven! Zo zie je meteen je buren weer eens en kun je samen het nieuwe jaar inluiden!
 2. En natuurlijk, het belangrijkst, de goede voornemens. Wat te denken van een duurzaam voornemen, hier wat suggesties: voortaan minimaal 2 dagen in de week vegetarisch eten, vaker op de fiets naar de uni gaan, de computer voortaan uitzetten als ik hem niet gebruik
Back To Top