skip to Main Content

Het perfecte is de vijand van het goede

Gabe en Michaëla zijn in Cancún om als jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling de klimaatonderhandelingen bij te wonen. In deze blog beschrijven ze hun belevenissen en de ontwikkelingen op COP16. 

Lees hier het laatste deel!

Direct na aankomst in Schiphol had ik al een smsje van Michaela. Of ik geland was, maar belangrijker dat er goede vooruitzichten waren op een akkoord in Cancun. De onderhandelingen waren nog steeds bezig (het was daar 3 uur ’s nachts inmiddels). Thuisgekomen heb ik live op internet de rest afgekeken. Bolivia deed nog moeilijk, maar die hobbel kon genomen worden!

De hele week zong het Spaanse gezegde ‘het perfecte is de vijand van het goede’ rond. Dat lijkt nu ook het motto van dit akkoord. Men is al heel blij dat er überhaupt een redelijk akkoord is, en dat het VN-proces nog overeind is. Het was namelijk de grote vraag of praten met 194 landen in één zaal wel de meest efficiënte manier is. Nu roept iedereen van wel, maar het feit dat bijvoorbeeld de eilandengroep Tuvalu een klimaatakkoord kan blokkeren geeft stof tot nadenken. Ze zullen dat overigens niet snel doen, want zonder klimaatakkoord verdwijnt Tuvalu in zee. En met het huidige klimaatakkoord ook trouwens. Dat geeft aan dat er nog genoeg te doen valt volgende jaren!

Ik heb ervan genoten. Één van de mooiste dingen aan deze conferentie vond ik toch wel de Waalse jongerenvertegenwoordigster, Pauline (figuurlijk natuurlijk hè). Waardeloos voelde ze zich na twee dagen. Had geen idee wat ze er te zoeken had. Maar ze durfde vragen te stellen. We hebben samen gekeken hoe ze dingen beter kon doen en nog geen 3 dagen later stond ze met veel enthousiasme uit te leggen aan de New York Times wat wij als jongeren deden in Cancun. Zo kan het gaan!

Een jaar geleden wist ik niet eens dat de klimaatonderhandelingen in Cancun zouden plaatsvinden. Nu was ik erbij. Je kan niet alles weten, en je hoeft niet alles te weten. Als je dat maar wel wilt en durft. Laat het perfecte nooit de vijand van het goede zijn!

Back To Top