skip to Main Content

De tussenhandel wil nog niet duurzaam – MVO & Barbara III

Wat is MVO in de tassenwereld? Barbara doet op duurzamestudent.nl verslag van haar stage. Na een aantal interviews is ze erachter gekomen dat de tassenhandel zich nog niet interesseert voor duurzame producten. Maar met een slimme strategie en in samenwerking met de consument zou dit kunnen veranderen…

Het kostte even wat tijd; en zo tijdens de feestdagen is het niet gemakkelijk om diepte interviews af te nemen. Maar ze zijn voltooid – in deze blog de uitdagende resultaten.

Nog even voor de duidelijkheid, de doelstelling van mijn scriptie: “het creëren van klantwaarde en merkmeerwaarde door de focus op People en Planet doelstellingen.”

Wat een domper was tijdens het onderzoek, maar uiteindelijk wel logisch, is dat de tussenhandel zich nog niet interesseert voor duurzame producten. Kijkend puur naar het product, is de prijs leidend.  Maar wat nog belangrijker is bij de aankoopbeslissing van de retailer is de vraag van de eindconsument. En we weten allemaal dat de consument graag van duurzame producten houdt. Toch? Niet dus! De consument is duurzaamheid moe. Was dat even balen betreffende mijn onderzoek. De Nederlander is de meest sceptische consument ten opzichte van de sociale agenda van bedrijven. Hierdoor was ik even bang dat ik mijzelf een te idealistisch onderzoek op de hals had gehaald. De organisatie wil natuurlijk wel een aanbeveling gegrond op harde cijfers. Het retailrapport van Capgemini gaf mij uiteindelijk de kansen voor mijn doelstelling. 

Het adviesbureau meldt als een belangrijke ontwikkeling in de branche dat retailers met een prijspositie steeds meer gaan verschillen in prestatie, maar ook in positie. De reden die wordt genoemd is dat alle merken, winkelketens en productgroepen lage prijzen nastreven. Door deze ontwikkeling wil de consument duidelijkheid geboden door formules die niet langer prijsvechten, maar een helder kernaanbod presenteren. Dit kan voor duurzame positionering wel  een kans zijn om niet meer met een lage prijs te concurreren maar met een duidelijke formule en dus: een boodschap. Volgens Capgemini dient de retailer zich op vier belangrijke pijlers te focussen, waarvan er voor mij drie relevant waren;  

  1. Toegevoegde waarde is het enige middel om de toekomstige klant te binden en te blijven boeien.
  2. Deze ontwikkeling vraagt om merkmeerwaarde en biedt daarmee en kans voor het gewenste doel.
  3. De consument wil daarmee wel aangesproken worden.

De consument heeft geheel de macht gekregen. Zij dient door de opkomst van sociale media na over productvoordelen, in een zowel absorberende en adviserende rol. Klantwaarde wordt dus niet alleen gecreëerd door de aanbieder maar komt tot stand door de samenwerking tussen aanbieder en klant. Het is nu aan mij om marketingactiviteiten te ontwikkelen die deze samenwerking gaan vormgeven.

Wish me luck!!

Back To Top