skip to Main Content

Studenten zorgen voor duurzame ICT

Duurzame koffie, duurzame kleding, duurzame tafeltjes, die kennen we allemaal… maar duurzame ICT? Dat is nog minder bekend en studenten in heel Europa zijn bezig dat te veranderen door vooral bij universiteiten en hogescholen aan te kloppen.

Universiteiten en hogescholen kopen elk jaar weer veel computers en andere ICT gerelateerde producten in. Meestal is bij de keuze voor een bepaald merk/product niet gekeken naar de sociale en milieutechnische aspecten van dit product. Wereldwijd hebben veel werknemers in de ICT te maken met zware arbeidsomstandigheden en lage lonen.

Studenten komen hier in heel Europa voor in actie, ook in Nederland. Halverwege december 2010 hebben enkele studenten hogescholen en universiteiten een “wake-up call” gegeven. Ze zouden bij hun inkoopbeleid naast de prijs ook meer op de sociale en milieutechnische aspecten moeten letten. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe dat is gegaan.

Naast deze studentenactie zijn er nog een hele serie organisaties en projecten actief om ICT te verduurzamen. Geinteresseerd? Kijk dan zeker eens op onderstaande sites.

http://procureitfair.org/

http://procureitfair.org/news-en/2018shake-up-call2019-van-studenten-voor-eerlijke-computers/

http://co2mputer.nl/  

http://www.iipduurzameict.nl/

http://www.whizpr.nl/persberichten/7487

Back To Top