skip to Main Content

Wat eten we vandaag? Seizoensgroenten!

Vandaag zin in een lekker duurzaam hapje? Denk dan eens aan seizoensgroenten; dan ben je veelal lekker duurzaam bezig!

Het hele jaar door kun je bij de supermark tomaten, broccoli, bloemkool, komkommer en ga zo maar door kopen. Het lijkt wel of alles het hele jaar door geoogst kan worden. Dat is natuurlijk vaak niet het geval. Sommige van de producten komen in bepaalde jaargetijden van ver weg, andere hebben een tijd opgeslagen gelegen en weer andere zijn op een veel intensievere manier verbouwd dan in hun ‘eigen’ seizoen nodig was geweest.

Seizoensgroenten eten voorkomt een deel van deze onnodige energieverspilling. Niet voor niets zegt je moeder dat de boerenkool in de winter het lekkerst is of dat spruiten in de winter ineens weer regelmatig op tafel staan.

Aangezien je in een supermarkt niet goed kunt zien wat nu wel en wat nu niet de seizoensgroenten zijn en wat nu een energiezuinige keuze is heeft Milieucentraal een mooie kalender gemaakt. Daarop staat welk product in welke maand een energiezuinige keuze is. Om het voor jullie wat eenvoudiger te maken heb ik voor deze maand (januari) al wat suggesties klaar voor het weekmenu:

–       Stamppot boerenkool (misschien eens een keer zonder vlees, dus rookworst?)

–       Lekkere gekookte spruitjes met gekookte aardappeltjes

–       Soep met winterpeen, pastinaak, knolselderij en prei

Kijk verder op de groente- en fruitkalender.

Wat natuurlijk ook altijd werkt is gewoon naar de boer (op de markt) stappen en eens vragen wat er in deze tijd van het jaar van zijn veld komt. Hij/zij heeft vast voldoende tips voor lekkere maaltijden en verrassende groentes en fruit.

Nog een leuke bijkomstigheid, seizoensgroenten uit Nederland zijn meestal ook een goede economische keuze. Logisch, want er is minder transport, opslag, etc, nodig!

Hier de link naar de kalender: http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Groente- en fruitkalender

Bron 1Bron 2

 

Back To Top