skip to Main Content

Keurmerken onderzocht: de balans opgemaakt

In deze serie zijn 7 keurmerken die op voeding te vinden zijn nader toegelicht. Deze 7 zijn echter maar een klein deel van de hele collectie keurmerken die op voeding te vinden is. In dit artikel nog wat extra tips over al die andere keurmerken en wat algemene uitkomsten van de artikelenserie.

In de keurmerken onderzocht reeks op duurzamestudent.nl zijn een zevental keurmerken aan een strenge blik onderworpen. Er is gekeken waar de keurmerken voor staan, waar ze te vinden zijn en hoe ze opgericht zijn. Ieder keurmerk staat weer voor net iets anders, het een staat voor biologische landbouw, de ander voor een eerlijke prijs voor boeren en weer een ander neemt een goed leven voor dieren als uitgangspunt. De onderzochte keurmerken zijn het Eko keurmerk, Rainforest Alliance, Max Havelaar, Demeter, UTZ certified, Beter Leven en erkend Streekproduct.

Ondanks het feit dat er maar 7 keurmerken zijn bekeken is er al aardig wat overlap tussen de keurmerken te vinden. Gezien het feit dat er ondertussen al zo’n 50’tal logo’s te vinden zijn op verpakkingen, moet er haast wel meer overlap tussen deze keurmerken zitten. Dat maakt het er allemaal niet makkelijker op voor consumenten. Soms staat op de verpakking bondig waar het keurmerk voor staat, maar vaak ook niet. Het is dan aan de consument om uit te vogelen wat het betekent.

Daarnaast is er nog het verschil tussen private en overheidskeurmerken. Naast de keurmerken die door de overheid zijn vastgesteld (zoals wanneer een scharrelkip een scharrelkip is), zijn er ook diverse bedrijven die hun eigen keurmerken hebben opgezet. Nog meer keurmerken, met weer iets andere eisen, om het nog wat ingewikkelder te maken.

Gelukkig is bij meer mensen het besef binnen gedrongen dat er misschien iets te veel keurmerken zijn. Fabrikanten en winkeliers hoor je steeds vaker zeggen dat er 1 of enkele keurmerk(en) moet(en) komen. Het is dan alleen nog een hele klus om iedereen het eens te laten zijn met de eisen en doelen van dit keurmerk… 

Hopelijk heeft de reeks van 7 artikelen over keurmerken jullie wat wijzer gemaakt over de keurmerken op levensmiddelen. Voor iedereen die wil weten waar die andere tientallen keurmerken voor staan hierbij een paar tips voor verder leesvoer:

  • De site van het voedingscentrum heeft een heel overzichtelijk pagina over de diverse keurmerken die op voeding te vinden zijn, gesorteerd per algemeen doel. Kies wat jij belangrijk vindt en zoek het keurmerk wat er bij hoort.
  • FoodHolland heeft op zijn site een heel dossier over keurmerken in het algemeen. Hoe ze worden gecontroleerd, welke internationale en nationale keurmerken er zijn, etc.
Back To Top