skip to Main Content

Fairtrade-koffie in de collegebanken

Hoe krijgen we meer fairtrade in het hoger onderwijs? Dat vroeg Morgen aan haar lidorganiaties en duurzame studenten die erbij waren op de nieuwjaarsborrel in januari. Met een speciaal fairtrade-spel liet presentator Lars Oostveen op een animerende manier de studenten hierover brainstormen. En dat leverde een aantal mooie ideeen op!

Overal zie je steeds meer fairtrade producten opduiken. Zelfs op het station kun je je eerste bakkie koffie op wel drie verschillende plekken voor een eerlijke prijs voor jou én de koffieboeren krijgen. Ook onder studenten leeft het gevoel dat het kopen van fairtrade producten een goede, duurzame ontwikkeling is. Toch zijn deze juist moeilijk verkrijgbaar op de plekken waar studenten het meeste (zouden moeten) rond hangen: de universiteit en hogeschool. Morgen vroeg een groep studenten om hun ideeën te delen over de vraag: hoe zorgen we voor meer fairtrade in het hoger onderwijs?  

Wat ontzettend belangrijk is voor studenten, zeggen ze zelf, is de smaak van een product. Je fairtrade kopje thee moet net zo goed smaken als de ‘gewone’, en het liefst moet je ook net zoveel kunnen kiezen tussen smaakjes en producten in de fairtrade kantine, als in de oude. Maar als de smaak dan ook net zo goed is, mag het ook meteen allemaal fairtrade. Ze zouden het dan ook geen probleem vinden als alle koffie voortaan fairtrade zou zijn. Anderen vinden juist exclusiviteit belangrijk. “Als je een fairtrade product verkoopt dat je niet in gewone vorm kan krijgen, dan valt dat op. Daar krijg je mensen mee om,” suggereert een van de studenten.

Een grote stap naar meer fairtrade producten in de universiteitskantine is het creëren van meer bewustzijn over de problemen rond internationale handel. Bijna alle ondervraagde studenten bedachten manieren om fairtrade meer onder de aandacht te brengen van de massa studenten: bijvoorbeeld debatten en themalessen op de instelling, het inzetten van ambassadeurs voor fairtrade, en het bestempelen van kantineproducten met blije of droevige smileys voor fairtrade en gewone productie. Een enkele student denkt dat de harde confrontatie toch het beste werkt, en stelt voor filmpjes over het productieproces in derde wereldlanden uit te zenden boven de lunchtafels op de uni. Eet smakelijk…

Er zijn dus een aantal hele goede ideeën naar boven gekomen waar het hoger onderwijs zeker nog wat van kan leren. Gelukkig zijn een aantal er al druk mee bezig, en geven organisaties als Fairtrade Request en Morgen ze ook een duwtje in de rug. Uiteindelijk vinden de studenten het het allerbelangrijkst dat bewustzijn onder studenten over fairtrade iets gewoons wordt waar niemand meer over twijfelt. “Er moet draagvlak zijn onder de studenten,” opperde een student, “want anders wordt het nooit iets. Als studenten zelf actie gaan ondernemen om hun instelling over te halen fairtrade producten aan te bieden, dan zul je zien dat je ze zo mee krijgt.”

Filmpje zien van het winnende fairtrade-idee? Ga op facebook naar de DuurzameStudent-pagina en kijk hier!

Back To Top