skip to Main Content

Wat is er mis met vis?

De visconsumptie verbreekt alle records. Steeds meer mensen eten vis als een belangrijke bron van eiwit. Dit aantal viseters zal alleen maar gaan groeien komende decennia met een toenemende wereldbevolking. Deze toename van visconsumptie en daarmee de visvangst heeft geleid tot steeds meer alarmerende berichten.  

In februari 2008 werd een artikel gepubliceerd in Science: Ruim veertig procent van de zeeën en oceanen op aarde heeft zwaar te lijden van menselijke invloeden. Sterker nog, twee onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat rond 2048-2050 de globale visvoorraden zijn uitgeput, mits wij onze koers van hevige overbevissing wijzigen.  

Onderzoekers beargumenteren dat het probleem veel groter is dan enkel een hoofdbron van voedsel te verliezen. Schade aan de oceanen hebben niet alleen gevolgen voor visserijen, maar voor de gehele productiviteit en stabiliteit van mariene ecosystemen. Niet-hernieuwbare koraalriffen en vegetaties worden beschadigd bij visvangst, dit doordat de destructieve vangnetten de bodem raken. Visserijen zijn doorgaans gefocust op commerciële vissoorten, wat er op neer komt dat bijkomstige visvangst meer dood dan levend in de zee wordt gedumpt. Wetenschappers hebben inmiddels aangetoond dat vissen wel degelijk pijn kunnen voelen. 

Dan is er nog de visolie. Veel van de gevangen vis wordt gebruikt voor visolie (omega-3 olie). Voor 1 liter visolie is ongeveer 20-100 kilogram wilde vis nodig (afhankelijk van de soort). Vandaag de dag wordt er wereldwijd 1 miljard liter geproduceerd. Dit leidt tot een enorme druk op de globale visvoorraden. Daarnaast is niet alle vis goed voor onze gezondheid; vis uit de oceaan bevat veelal toxische bestanddelen zoals kwik, brandvertragers en zware metalen.  

Wil je wel verantwoord vis consumeren? Koop vis van duurzame visvangst en haal de viswijzer in huis. De Viswijzer is een handig kaartje voor consumenten ter grootte van een creditcard. Hierop staat welke vis verantwoord gevangen is en je dus met gerust hart kunt eten, en voor welke vis je beter niet kunt kiezen. De viswijzer geeft consumenten een advies om te kiezen voor vis die het leven in zee zo weinig mogelijk beschadigt.

Meer weten? Kijk naar de documentaire “Sea the truth”, van Dos Winkel, of lees een van zijn boeken “De huilende zee “Wat is er mis met de vis?! En visolie”. Voor de viswijzer ga naar: www.goedevis.nl

Back To Top