skip to Main Content

Recycle!

Simpel en eenvoudig, hergebruik je spullen en creëer minder afval.

Ok, je bent student, vindt duurzaamheid belangrijk, hebt niet veel geld en wilt het liefst zo snel en eenvoudig mogelijk een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Nou, simpel! Denk aan vroeger, toen je de lege pindakaaspotjes om knutselde tot een prachtige pennenhouder voor op je bureau. Of toen je die schoenendoos ombouwde in een kijkdoos waar al je klasgenootjes in konden zien hoe de wereld er over 100 jaar uit zou zien als we niet duurzamer zouden leven.


Ja, al op jonge leeftijd had je door dat hergebruik de toekomst zou worden. Alles wat je hergebruikt hoeft niet nieuw gemaakt te worden. Er zijn geen nieuwe grondstoffen voor nodig, ze hoeven niet verwerkt te worden door een afvalverwerkingsbedrijf en daar hoef jij niet voor te reizen om het te halen. Tel uit je winst. Daarom hier een aantal slimme recycle-tips.

  1. Hergebruik je waterflesje en bedenk je eens wat een weg dat flesje al heeft afgelegd om flesje te worden! Plastic flesjes zijn prima meerdere keren te gebruiken (ondergetekende gebruikt die van haar toch ook al weer 3 maanden). En voor wie toch bang is voor alle aanwezige bacterien, koop een goede thermosfles of andere stevige fles die je goed kan afwassen.
  2. Nog eten over? Bewaar het in een afgewassen lege schepijsverpakking. Hoef je ook geen aparte opbergbakjes te kopen.
  3. Breng je kleren die je niet meer bevallen naar de kringloopwinkel en zoek daar meteen een nieuwe outfit uit. Andere optie, draag je kleren zo lang mogelijk en als ze dan echt niet meer draagbaar zijn kunnen ze nog als stofdoek, zelfgemaakt kussensloop of dekentje voor de huispoes dienen.
  4. Kijk eens naar een eerder geschreven artikel op deze website: Leen je spullen (uit)
  5. Ook elke ochtend net te laat opgestaan waardoor je geen tijd meer hebt thuis die oh zo hoognodige koffie te drinken? Waardoor je elke ochtend een nieuw plastic bekertje met koffie uit het apparaat haalt? Wees voorbereid, stop een van die vele mokken uit jullie studentenhuis standaard in je tas om je koffie in te doen. Dat bespaart je op sommige universiteiten zelfs ook nog enkele centen.
  6. Gebruik je lege glazen flessen als vaas voor bloemen of als kaarsenhouder.
  7. Staan de printers op je universiteit nog niet standaard ingesteld op dubbelzijdig afdrukken? Dus zit je nu met allemaal eenzijdig bedrukt papier? Gooi het niet weg, gebruik het als kladpapier voor ingewikkelde berekeningen, potentiele liefdesbrieven of voor je boodschappenlijstjes.
  8. Heeft je tv die je nog van je oma hebt gekregen na 20 jaar dienst het toch begeven? Lever hem dan in ieder geval in bij het inzamelpunt voor groot afval van je gemeente. Wecycle haalt al die gescheiden groot afval op en probeert het zo goed mogelijk te recyclen. Simpel, doch effectief. 

Heb je nu zelf ook nog originele, leuke, handige recycle-tips, laat ze dan achter, hier op de site!

Back To Top