skip to Main Content

Duurzaam aan het werk?

‘Duurzaam’ duikt in steeds meer branches op. Zo is er nu ook een duurzaam uitzendbureau speciaal voor studenten, opgericht door (ex-)studenten.
Dus duurzaam aan het werk? Dat is nu mogelijk!

Er zijn al duurzame banken, duurzame rijstkorrels, duurzame planken hout, duurzame restaurants en sinds enkele maanden ook een duurzaam uitzendbureau voor studenten. Greenblue hebben ze zichzelf genoemd en ze zijn het eerste uitzendbureau dat zich uitdrukkelijk duurzaam noemt. Maar, hoe zit dat eigenlijk, een duurzaam uitzendbureau, wanneer ben je als uitzendbureau duurzaam?

Greenblue is enkele maanden geleden opgericht. Ze zeggen duurzaam te zijn op diverse manieren. Ten eerste compenseren ze de CO2 uitstoot van door hun uitgezonden werknemers tijdens werktijden. Hiervoor werken ze samen met de climate neutral group, deze helpt hen ook bij het vaststellen van de grootte van de CO2-uitstoot. Daarnaast proberen ze als bedrijf zo duurzaam mogelijk te functioneren: “Dat betekent onder meer dat we nauwelijks papier gebruiken, dat we compenseren voor ons eigen stroomverbruik voor computers en verlichting”. Het unieke van het concept is dat ze naast de compensatie ook voor ieder gewerkt uur een vast bedrag doneren aan de TU Delft en dan specifiek aan de duurzaamheids projecten.

Tot zover de duidelijk duurzame activiteiten. Als student vraag ik me echter nog wel wat af over de bedrijven met wie ze gaan samenwerken. Worden er eisen gesteld aan de bedrijven die om werknemers vragen? Moeten zij ook met duurzaamheid bezig zijn of mogen ze een zeer vervuilend bedrijf zijn dat via dit uitzendbureau  zijn naam probeert op te poetsen? Over deze aspecten vertellen ze helaas niet zoveel en het lijkt erop alsof ze hier nog geen eisen voor hebben. Heeft het dan wel zin om zeer onduurzame activiteiten te compenseren als iets ook duurzamer uitgevoerd kan worden?

Al met al is het naar mijn mening een mooi begin, één moet de eerste zijn, het terrein verkennen en het lijkt erop dat Greenblue die uitdaging is aangegaan. Ik ben benieuwd hoe dat zich in de toekomst gaat ontwikkelen? Wordt het vooral mooie praat, of wordt er op deze manier een mentaliteitsverandering bewerkstelligd? “Als er een uitzendbureau over de dam is, volgen er dan inderdaad meer?”

Kijk voor meer informatie op: www.greenblue.nl

Back To Top