skip to Main Content

Door de redactie getest: koffie

Koffie, de onmisbare brandstof voor veel studenten om ’s ochtends goed op gang te komen. Deze drank was een van de eerste producten die actief als ‘fairtrade’ op de markt kwam. Hoog tijd dus om een selectie van koffies eens aan een goede smaaktest te onderwerpen!

Vrijwel elke ochtend vlak voor college begint de gemiddelde student met een kop koffie uit de koffieautomaat om goed wakker te worden. Veel keus voor koffiemerken heb je dan niet, je drinkt wat het apparaat schaft. Maar op die ochtenden dat je wel op tijd bent opgestaan of niet vroeg hoeft te vertekken, wil je natuurlijk wel een echt goed bakkie, liefst duurzame, koffie. Koffie was een van de eerste producten die duidelijk duurzaam danwel fairtrade werd geintroduceerd, dus hoog tijd om de verschillende soorten koffie aan een test te onderwerpen.

Testers:

Sophie, Norna, Silvia, Jeannine (alle 4 ervaren koffiedrinkers)

Producten:

Er zijn 5 verschillende koffies getest. Het zijn allemaal snelfiltermalingen en verkrijgbaar in de meeste supermarkten en anders natuurwinkels.

1.       Albert Heijn Puur & Eerlijk, biologische koffie, Eko-keurmerk & UTZ certified, € 1.89 / 250 g

2.       Biorganic, C1000, Europees Eko-keurmerk, € 2,49 / 250 g

3.       Café Oké, Max Havelaar / Fairtrade & Eko keurmerk, € 2,59 / 250 g

4.       C1000 snelfiltermaling, UTZ certified, € 2,09 / 500 g

5.       Fairtrade, Fairtrade

Kijk op de koopwijzer van Fairfood welke “faire” koffies er allemaal nog meer zijn.[1]

Testcriteria:

De verschillende koffies zijn in twee verschillende koffiezetapparaten gezet, helaas gaven die niet precies dezelfde kwaliteit koffie, maar daar is rekening mee gehouden bij de beoordeling. Verder is de koffie getest op zijn uiterlijk (mooi zwart, donker, gewoon zoals koffie er uit hoort te zien), geur (verrukkelijke opstijgende koffiearoma’s die je meteen laten voelen alsof je thuis bent) en natuurlijk op de smaak (bitter, slapjes, veel te sterk, zurig).

Resultaat:

1.       Café Oké (28 punten, gem. 7)

Een mooi bruinzwarte koffie die er gewoon en zelfs “gezond” uit ziet.Hij ruikt vertrouwt, al heeft hij ook een lichte “aardegeur” en is het aroma zelfs als “fruitig” te omschrijven, zeer veelzijdig dus. De koffie heeft een “soepele”, “vollle”, “zachte”, gewoon “lekkere” smaak, al is ook de omschrijving “zuur, maar drinkbaar” gevallen. Al met al een lekker bakkie koffie en een nipte winnaar.

2.       C1000 snelfiltermaling en Puur & Eerlijk (26.5 punten, gem 6.6)

Een gelijkstand tussen twee koffies! Over de P&E koffie waren de meningen niet sterk verdeeld, hij ziet eruit als, jawel, “koffie”, “zwart”; hij ruikt “gewoon”, “neutraal” en smaakt “gewoon”. Ook wel, een “gewone” koffie, niets op aan te merken verder.

Over de C1000 koffie was wat minder eensgezindheid, één tester vond hem zelfs het cijfer 9 waard. Hij wordt dan ook niet als een “gewone” koffie beoordeeld. Nee, het ziet er wel “zwart” en “erg donker” uit, maar de geur is wat minder koffie-ig. Hij ruikt “zoetig”, in de verte zelfs naar een “alcohol bonbon”, eigenlijk “wel lekker”. De meningen over de smaak lopen sterk uiteen, van alsof “je mond gereinigd is”, naar “fruitig, apart” tot “helemaal niet slecht”.

3.       Fairtrade (23 punten, gem. 5.75)

Met drie 6’en en een 5 scoort deze koffie net een voldoende. Hij ziet er “heel vettig” en jawel, “zwart” uit. De geur is “muf”, als een “bos”, “ruikt zelfs naar aarde?!” en zeker niet naar koffie. Ondanks deze aparte geur is de smaak oke, beter dan de geur doet verwachten, al is hij wat slapjes. Hij heeft zelfs een “notige” smaak en zou op zijn best zijn wanneer die “met sigaretten gedronken wordt”.

4.       Biorganic (16 punten, gem. 4)

Iedereen was hier zeer eensgezind, de koffie heeft vier keer het cijfer 4 gekregen. Dat was niet te wijten aan zijn uiterlijk, want dat was gewoon een koffie; “zwart en donker”. De geur had echter al minder positieve reacties, “bijna geen geur” en een “beetje oud”. De smaak was helemaal een teleurstelling, de koffie was veel te bitter, “bijtend” en zelfs “zuur en ranzig, blegh!”.

 

Naast de geteste koffies zijn er nog vele andere koffies met een hele reeks keurmerken. Keus genoeg dus en prima ruimte voor variatie! Probeer ze gewoon allemaal eens en uit geniet van een heerlijk eerlijk kopje koffie.

Back To Top