skip to Main Content

Food Film Festival

Een weekend lang eten, proeven, films kijken, workshops volgen en presentaties bijwonen, dat is het concept van het Food Film Festival. Dit jaar voor het eerst in Nederland, met een afwisselend programma dat een en al over eten gaat. Onze redactrice Annelie neemt een kijkje.

In het weekend van 18-20 maart 2011 was het dan zover, het eerste Nederlandse food film festival, in Amsterdam. Een weekend lang films, workshops, discussies en presentaties over eten. De organisatie lag in handen van Youth Food Movement, dus dat de nadruk op het duurzaam, “slow” consumeren van voeding zou liggen was dan ook niet onlogisch. Onze verslaggeefster Annelie nam op zaterdag een kijkje.

Het begon allemaal al op 1 maart, de dag dat de kaartverkoop opende. Na wat aankondigingen gezien te hebben wilde ik graag naar het festival om workshops ed. te bezoeken. Dus, vier uur na opening van de kaartverkoop kijk ik eens wat ik zou willen bestellen, blijken alle workshops tickets al uitverkocht! Jammer, maar helaas, want ik had best eens ambachtelijk worst willen maken of Arabisch Mediteraans eten willen maken.

Geen workshops dan maar, gelukkig waren er genoeg andere dingen te doen. Daarom kwamen we zaterdag vol goede moed en met prachtig weer aan bij Studio K waar het festival plaatsvond. We vingen al wat glimpsen op van de boerenmarkt buiten, maar gingen eerst naar binnen om te luisteren naar de “(G)advertentie”. Dit is een nieuw concept van foodlog.nl waarin ze misleidende, verwarrende of simpelweg reclames waarvan niemand meer zeker is of ze waar zijn, eens onder de loep nemen. Voor wie meer wil weten, de hele presentatie is na te kijken op de site van foodlog.nl.

Hierna liepen we de stralende zon weer tegemoet en keken wat rond op de boerenmarkt. Willem & Drees waren aanwezig, net als diverse producenten van biologische of anderszins speciale producten. Zo stond Hartog’s volkorenbrood er, evenals een cider- en een geitenkaasproducent. Tevens was Ruud Maaz aanwezig, een nieuwe boodschappendbezorgservice speciaal voor biologische producten uit je directe woonomgeving. Momenteel zitten ze alleen nog in Amsterdam, maar de ambitie is om verder te groeien. Bij alle kraampjes kon geproefd en gekocht worden, wat we inmiddels wel konden gebruiken om onze magen weer wat te vullen.

Later in de middag vond het grote vlees debat plaats (wil je het zelf ook bekijken, kijk dan hier). De interesse voor het debat was overweldigend, niet eens iedereen kon naar binnen, het zat simpelweg vol. Het concept voor het debat was erg interessant. Vooral jonge mensen zouden debatteren en de gehele voedselketen was vertegenwoordigd (van veehouder tot keurslager, al waren de supermarkten, toch een belangrijke speler, helaas niet goed vertegenwoordigd). Tot zover de opzet, die dus leuk leek, helaas was het debat meer een gesprek en waren de meeste partijen het verrassend veel met elkaar eens. Ja, er moet minder vlees geconsumeerd worden, ja, we moeten consumenten daar van overtuigen, ja, als de consument daar om vraagt zullen we dat ook doen. Maar hoe en wat precies en überhaupt of en waarom er minder geconsumeerd moet worden, werd niet daadwerkelijk bediscussieerd. De inhoud viel dus wat tegen, maar gelukkig was er een groot pluspunt: vegetarische bitterballen van de vegetarische slager (jammie), veganistische cupcakes (hmmmm…) en veganistische snacks met zeewier en tomaat.

Na dit debat waren er nog vele films te zien waarvan het grootste deel ook uitverkocht was. De selectie van films was gevarieerd en er was voor ieder wat wils om zo meer over eten te leren en te zien. Zo draaide “We Feed the World” (zeker een aanrader), “Kings of Pastry”  (fascinerend wat banketbakkers met suiker en bakwerken kunnen) en “Taste the Waste” (over al ons afval dat we produceren).

Na het debat hadden wij echter genoeg van het festival gezien. Weer een tikkeltje wijzer en lichtelijk zongebruind keerden we terug naar huis, vol goede voornemens ons eetpatroon weer een klein beetje aan te passen.

Back To Top