skip to Main Content

Kan een oranjedag ook groen zijn?

Koninginnedag is elk jaar weer een oranje feestje. Dit jaar zijn er ook initiatieven om deze dag naast oranje groen te maken, oranje (en groen) boven!

Koninginnedag staat weer voor de deur, dus besloot ik het internet maar eens af te struinen om te kijken wat er allemaal te doen is in het land. Naast de vele festivals, vrijmarkten, spelletjes, etc. zag ik ineens het kopje “duurzaamheid” op een van de websites staan. Daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Dus vol goede moed tikte ik in op Google “Koniginnedag duurzaamheid” en jawel hoor, na even zoeken vond ik zowaar nog een keer het woord “duurzaamheid” in combinatie met Koninginnedag.

Koninginnedag Festival Rotterdam

Dit festival wijdt er zelfs een hele pagina aan. Zo gebruiken ze statiegeldbekers om zoveel mogelijk bekers weer terug te krijgen na gebruik, minder troep en verspilling. Honger gekregen van al dat drinken? Alle frituur is duurzaam en gebakken door Fair Food Company. Na al dat eten en drinken kun je naar een eco-toilet, een toilet dat niet gereinigd wordt met zware chemische middelen. Vind je de volgende dag nog een vergeten munt in je broekzak? Geen nood, deze is biologisch afbreekbaar, je kunt hem gewoon in de grond stoppen en composteren. Nog niet overtuigd? Alle CO2 wordt ook nog eens gecompenseerd, dus ga maar los op de groene oranje dag.

Oranjegroen en schoon Amsterdam?

Het centrum van Amsterdam is de bende in de stad na Koninginnedag zat en stadsdeel centrum en Global Green Events gaan er dit jaar wat aan doen. Samen met bewoners en ondernemers gaat er van alles aan gedaan worden om de Jordaan en omstreken schoner te houden. Zo zullen er speciale afvalpunten staan waar afval gescheiden weggegooid kan worden. Als je snel bent kun je ook nog als vrijwilliger meehelpen met het project.

Oranjegroen in Utrecht?

Een paar dagen na koninginnedag is het natuurlijk weer tijd voor alle bevrijdingsfestivals, ook op deze toch oranje dag kun je weer groen doen. Utrecht heeft al allerlei maatregelen klaar liggen. Zo is er zoveel mogelijk biologisch eten en drinken, zijn de drinkbekers biologisch afbreekbaar en gebruiken ook zij “groene” wc’s.

Duurzaamheid kan natuurlijk overal toegepast worden, dus ook een oranje dag kan groen. Niet alleen de overheid en organisaties moeten hiervoor zorgen natuurlijk. Het is vooral aan de deelnemers zelf. Dus verkoop je oude spullen, koop nieuwe tweedehands en gooi niet al je troep op de straat, zodat we naast een oranje ook een groen feestje kunnen vieren in het hele land!

Vergeet ook vooral niet je inzendingen voor de Green Queen Challenge in te sturen!


[1] [2] [3]

Back To Top