skip to Main Content

Loop jij er deze zomer groen en duurzaam bij?!

Als je bij duurzame kleding nog denkt aan vormloze soepjurken en handgevlochten sandalen, dan heb je het mis! De bewuste student van nu laat zich niet associëren met geitenwollen sokken: geld wordt ingezameld op ‘coole’ benefietfeesten en bij de biologische snackbar eet je zeewier in stijl. Kortom: groen is hip! En dat geldt gelukkig in toenemende mate ook voor de kledingsector.

De traditionele kledingsector is gebaseerd op ‘fast-fashion’. Nieuwe mode komt en gaat met een grotere snelheid dan ooit tevoren. Collecties veranderen om de paar weken en sommige kledingwinkels kennen wel vijftien ‘seizoenen’ per jaar. Wat gisteren nog ‘in’ was, is vandaag uit de mode. Maar deze ‘fast-fashion’ wordt geproduceerd en geconsumeerd met weinig aandacht voor mens en milieu. Daarom is er in toenemende mate aandacht voor zogenaamde ‘slow-fashion’, kleding geproduceerd en geconsumeerd op een duurzame en eerlijke manier, waarbij arbeiders een eerlijke prijs krijgen en er gebruik wordt gemaakt van biologisch katoen of duurzame alternatieven voor katoen, zoals hennep en bamboe.

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om deze duurzame kleding te kopen, op internet of in de winkel. Het meest betrouwbaar is natuurlijk kleding die een bepaald duurzaam of ecologisch keurmerk draagt, dan ben je zeker van een groene en eerlijke productie.

Een goed voorbeeld hiervan is het conceptmerk RE-5. RE-5 is aangesloten bij de keurmerken Max Havelaar en Global Organic Textile Standard (GOTS) en maakt voor de kleding vooral gebruik van biologisch katoen en andere natuurlijke materialen. RE-5 combineert duurzame kledingproductie ook met recycling. Zo zijn bijvoorbeeld alle aanhanglabels van gerecycled FSC papier, die vervolgens op verantwoorde wijze zijn bedrukt. En een ‘oud’ RE-5 kledingstuk mag geretourneerd worden, met als dank een kleine RE-fund voor jou. Bij RE-5 kun je voornamelijk basics kopen, aangevuld met een paar actuele seizoensproducten. En nog belangrijker: het is goed betaalbaar! De kleding is al in meerdere winkels in Nederland te koop en ook verkrijgbaar via de webshop op: www.re-5.nl.

Naast het merk RE-5 zijn er inmiddels tal van andere winkels en sites waar je eerlijke en duurzame kleding kunt kopen. Naast de keurmerken Max Havelaar en GOTS, waar RE-5 bij is aangesloten, is Made-By een ander heel bekend keurmerk, te herkennen aan de blauwe knoop. Merken die dit keurmerk dragen zijn bijvoorbeeld 100% Organic Cotton, Claudia Sträter, Jackpot, Alchemist, Kuyichi en Nomad. Voor meer merken kun je kijken op de website van Made By. Een organisatie die zich ook bezighoudt met duurzaamheid in de textiel industrie is Organic Exchange, waar onder andere de merken Nike, C&A, Adidas, the North Face, H&M en Nordstrom bij zijn aangesloten. Daarnaast kun je tegenwoordig ook t-shirts, sokken en tal van andere basics van biologisch katoen kopen bij bijvoorbeeld de HEMA of H&M. Voor kleding gemaakt van bamboe of hennep kun je bijvoorbeeld terecht bij Sissy Boy.

Voor de echte creatievelingen bestaan er zelf sites waar je duurzame stoffen kunt kopen, zodat je je eigen kledingcollectie kunt samenstellen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site www.sewnatural.eu. Op deze site kun je allerlei duurzame stoffen, garen en andere materialen kopen en vind je zelfs wat tips en een aantal gratis patronen.

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod duurzame kleding, want er is meer dan je denkt! Twijfel niet langer en loop er deze zomer eens lekker groen en duurzaam bij!

Back To Top