skip to Main Content

Brownies: dubbel duurzaam!

Trek in iets lekkers en duurzaams? Bak zelf je brownies! En wist je dat de gemeente Zwolle afgelopen jaar ook brownies heeft gekregen?

Het viel me in de supermarket op dat het lastig, zo niet onmogelijk is om duurzaam gebak en luxe koek te krijgen. Duurzame mueslirepen (soms gewoon te gezond), chocolade repen (ook zo saai), koffie, thee, etc. in overvloed, maar niet de echte verwennerij. Nu ben ik zelf fan van brownies, dus besloot ik ze dan maar zelf te maken. Tijdens het bakken realiseerde ik me ineens dat als je ze zelf maakt het eigenlijk heel eenvoudig is dat te doen met net wat duurzamere producten! Uit nieuwsgierigheid ben ik toen maar eens gaan googlen op duurzame brownie en kwam ik nog een toepassing van duurzame brownie tegen! Daarom hier, eerst wat “food for thought” en daarna wat “food for stomach”!

Brownies, dan denk je aan chocolade, bruin, lekker, genieten, trek, smullen. Maar daarnaast zou het je ook moeten laten denken aan industrie, innovatie, verontreiniging en grondwater. Hoezo? Nou, vanwege de Brownie awards die jaarlijks door een Canadees instituut worden uitgereikt aan voornamelijk Canadese steden. Waarom Brownie, zou je zeggen, nou, dat zit zo, het staat voor brownfields en dat zijn verbannen, amper gebruikte, industrieterreinen. Vaak zijn deze terreinen sterk verontreinigd, vooral het grondwater, en daardoor is hergebruik vaak prijzig en niet snel rendabel. Als gemeenten toch hun best te doen om zulke gebieden te verbeteren kunnen ze dus een Brownie krijgen. Er is elk jaar ook een internationale categorie en in de afgelopen editie (2010) was het Zwolle die de prijs in ontvangst mocht nemen!

Inmiddels trek gekregen? Brownies, heerlijk en makkelijk, hier een recept:

Ingredienten:

 1. 175 g pure chocolade (in elke supermarkt wel met UTZ of Fairtrade label te vinden)
 2. 200 g boter (biologische roomboter bijvoorbeeld)
 3. 4 eieren (biologisch, vrije uitloop, Rondeeleieren, keuze genoeg)
 4. 250 g suiker (biologisch)
 5. 2 zakjes vanillesuiker (hier moet je wat meer moeite voor doen, maar op webwinkels en waarschijnlijk ook in de natuurwinkel is het biologisch te krijgen)
 6. Snufje zout (zout is zout, volgens mij is er geen duurzamere variant van)
 7. 150 g zelfrijzend bakmeel (lastig om duurzaam te krijgen, maar biologisch bloem is geen probleem, dat gewoon zelf nog wat bakpoeder bij doen)

Doen:

 1. Smelt de chocolade en boter op een laag vuur langzaam of au-bain-marie (je weet wel, twee pannetjes boven elkaar)
 2. Klop in een kom eieren, suiker, vanillesuiker en zout tot een romig mengsel en roer het chocoladebotermengsel erdoor.
 3. Zeef het bakmeel boven het mengsel en spatel er rustig doorheen.
 4. Vet een ovenschaal in met boter (ca. 20×30 cm) en giet het beslag in de kom.
 5. Bak in de op een rooster in het midden van de oven (180 C) in ca. 25-30 minuten gaar.
 6. Laat de brownies afkoelen, snijd ze in vierkanten en smullen maar!

Duurzame tips:

Verwarm de oven niet te veel van tevoren voor. Veel ovens warmen vrij snel op en het is zonde van de elektriciteit als je de oven een half uurtje voor niets laat werken, die apparaten slurpen energie.

Leeg de beslagkom zoveel mogelijk, laat niets verloren gaan. Krijg je toch niet alles in de ovenschaal, dan kun je er met je vingers nog zat uit krijgen. Smullen geblazen! (Al zitten er natuurlijk wel rauwe eieren in, maar die ene keer…)

Back To Top