skip to Main Content

Lekker veganistisch: het kan echt

Cultureel centrum de ACU serveert veganistisch eten van restaurantkwaliteit

Als Bourgondische vegetariër ben ik altijd op zoek naar lekker eten zonder dier en dat is lang geen makkelijke speurtocht. Vandaag bracht mijn zoektocht me bij de ACU in Utrecht.

Vlees en vis worden niet alleen geweerd van de menukaart, maar zelfs uit het eetcafé zelf. Naast een verbod op discriminatie en intolerantie hangt er een briefje aan de deurpost dat er geen misverstanden over laat bestaan: het is niet toegestaan om dieren voor consumptie mee te nemen naar de ACU. Voorbij de drempel gaat het nog een stap verder. Als je goed kijkt op het menukaartje van de zogenaamde Kitchen Punks, zie je dat er bij de zelfgemaakte friet een sojamayonaise wordt geserveerd en de chocoladetaart wordt bereid zonder eieren of boter. Jawel, de ACU serveert alleen veganistisch voedsel. Meestal een reden voor mij, een echte lekkerbek en dol op bijvoorbeeld kaas, om ergens anders te gaan eten. Veganistisch eten kan in mijn ogen niet lekker zijn. Zonder vlees is het al zo moeilijk. Om dan ook nog eens alle zuivelproducten af te zweren, gaat mij doorgaans te ver. Maar, na een blik op de verrassend leuke en aanlokkelijk klinkende gerechten, besloot ik om de ACU toch een kans te geven.

Als je er niet op bedacht bent, loop je er zo voorbij. Het pand van de ACU heeft een wat smoezelige voorkant, waardoor je het niet direct zou herkennen als een plek waar je gezellig wat kunt eten en drinken. Toch, als je eenmaal de deur door bent, zou je niet zeggen dat je een voormalig kraakpand bent binnengestapt. Het is een gezellig en knus eetcafeetje. Er staan een stuk of acht houten tafels en er is een grote houten bar. Het is er schoon en netjes. Boven de bar staat met krijt beschreven wat je allemaal kunt drinken. Naast allerlei reguliere drankjes zijn er ook biologische sappen, bier en wijn. Het leuke is dat alles heel vriendelijk geprijsd is, je drinkt al een kop thee voor vijftig cent. Ook het eten is zeer goed te doen. Voorgerechten zijn ongeveer vier euro, hoofdgerechten variëren van 7,50 tot negen euro.

Ik besluit alle voorgerechten te bestellen die zo samen als één hoofdgerecht dienen. Dat zijn; gefrituurde uienringen met knoflookdip, gehaktballetjes (!) in een pittige tomatensaus, een kleine quiche met prei en broccoli en carpaccio van flinterdunne stukjes biet. Als tegenhanger bestelt mijn metgezel een hoofdgerecht; een grote lasagne met groenten. Het eten is een groot feest. De voorgerechtjes worden geserveerd op een groot wit bord met afzonderlijke bakjes voor de verschillende hapjes. Middenin staat een schaaltje met een kleine salade met onder andere rode uit en radijs en trotse stengels bleekselderij en paprika. Alles ziet er even feestelijk uit. De gefrituurde uien zijn goudgeel en heerlijk knapperig, de knoflooksaus bevat dan wel geen zuivel, maar smaakt toch verrassend lekker. De gehaktballetjes zijn het absolute hoogtepunt. Ze zijn sappig en lijken zoveel op vlees dat ik even ga twijfelen. De saus is heerlijk op smaak gebracht en geeft de balletjes nog meer bite. De quiche is simpel, maar zeer smaakvol. De korst is dun en knapperig en de groenten zacht, maar zeker niet tot snot gekookt. De stukjes biet zijn kleine, perfecte cirkeltjes en worden omlijst met rucola, gebrande nootjes en een fris yoghurt-achtig sausje. Ook de lasagne van mijn mede-eter mag er zijn. Het gerecht wordt geserveerd in een imposante, witte schaal. De pastabladeren zijn zacht, net als de groentes die lekker op smaak zijn gebracht met allerlei verschillende kruiden. Het hele gerecht wordt vergezeld met een saus die geen kaas of andere zuivel kan bevatten, maar toch sterk smaakt naar iets van die strekking. Het is in ieder geval erg lekker. Na iedere hap verheug je je alweer op de volgende. Ik ben een liefhebber van lekker eten, maar ik kom zelden in een restaurant dat mij met een vegetarisch gerecht weet te plezieren. Het is altijd pasta met paddenstoelen en salade met geitenkaas dat de klok slaat. De ACU is hier een zeer welkome uitzondering op. Ook zeer geschikt voor fervente vleeseters die een vegetarische bui hebben. Klein, informeel en zeer goedkoop. Een absolute aanrader.

De keuken van de ACU is geopend op dinsdag, donderdag en zondag van 18.00 tot ongeveer 20.30 uur. Reserveren kan, maar verzekert je niet altijd van een plaats. Sommige, Engels sprekende medewerkers raken er van in de war en zullen waarschijnlijk vergeten dat je een plaats besproken had. Kom gewoon op tijd en er zal genoeg plek zijn. Ga er niet vanuit dat je om half acht nog een plekje kan vinden. Dit is waarschijnlijk niet het geval. Zoveel roem heeft het eetcafé intussen wel vergaard.

Back To Top