skip to Main Content

BNR’er Hester van Dijk: Duurzaamheid is zo leuk omdat het bruist!

Sinds 2 juli 2008 zendt BNR Nieuwsradio het programma BNR Duurzaam uit, gericht op ondernemende mensen. We spraken met de enthousiaste presentatrice van dit wondergroene programma: Hester van Dijk.

In een kleine studio met vijf gele microfoons ontvangt BNR Duuurzaam-presentatrice Annet van Soest haar co-host van de week, investeerder Henk Keilman. In het kamertje erachter zit regisseur en programmaredacteur Teun van der Laan (die we ook kennen van de Club van 30) haar via verticale beeldschermen tekstjes in te seinen. Het eerste bericht: VEEL PLEZIER! Samen met Henk hoort Annet drie gasten uit over onder andere een nieuwe manier om studentenwoningen te bouwen: van IGLEO, een soort piepschuim legoblokjes. Passend bij de ‘schwung’ van BNR gaan de opnames in sneltreinvaart. Alsof het live is: in slechts één take van ’n halfuurtje krijgen ze alles erop. Ondertussen spraken wij met Hester van Dijk, de vaste presentator van het programma.

Respect Hester, naast BNR Duurzaam presenteer je BNR Carrière, val je in voor On the Move en ben je verslaggever voor allerlei specials. Wat vind je nou het leukst om te doen?
“Ha, BNR Duurzaam vind ik het allerleukst! Dat programma heeft een heel inspirerende ‘bruis’. De mensen die we spreken hebben er echt zin in, zijn optimistisch, denken niet in problemen maar in oplossingen. Duurzaamheid gaat over oplossingen, dat is het leuke. En je kunt er nog geld mee verdienen ook.

Ben je zelf eigenlijk een beetje duurzaam?
Ik rijd in een enorm dikke auto, dus nee… maar ik voel me daar vreselijk schuldig over! Daarom vraag ik bij consumenten-onderwerpen mijn gasten altijd naar hoe het nou komt dat er tussen “willen” en “doen” vaak zo’n groot gat zit. Voor mezelf bijvoorbeeld is de drempel erg hoog. Wat zijn nou kleine dingen die iedereen kan doen? Wat maakt het aantrekkelijk voor mensen om duurzaam te gaan? Hoe trek je ze over de streep? Ik zoek nog steeds naar het geheim…”

Moet je je schuldig voelen dan?
Als mensen hebben we een relatie met de natuur, en die moeten we goed houden. Ik ben dol op de natuur en ga graag naar buiten, lekker naar het bos, de zee… Daarbij besef ik me vaak dat we wel iets moeten doen om die te beschermen. Alleen al om ervan te kunnen blijven genieten.”

Waarom duurt BNR duurzaam dan maar een half uurtje?
Tja, dat is nu eenmaal de vaste lengte van de specials. Ik zou graag willen dat het langer duurt. Maar aan de andere andere kant komt het zo wel de kwaliteit ten goede. Omdat het kort en krachtig moet zijn, maken we een selectie van de allercoolste items. En de redactie is daar heel goed in gelukkig. Zo zorgen we ervoor dat we niet verslappen.”

Hoe ziet die redactie eruit?
Teun van der Laan is in z’n eentje onze BNR Duurzaam redacteur! Hij bereid elke week in twee dagen de uitzending voor en houd de website up-to-date. Soms overleg ik met hem over de onderwerpen, maar daar heb ik niet altijd tijd voor. Meestal vertrouw ik blind op Teun, redactie is toch een ander vakgebied. Maar ik vind het wel leuk om te horen wat er allemaal is.”

Wie zou je wel eens in de uitzending willen hebben?
Prinses Irene! Ja, zij is erg ‘groen’ – ze heeft in Afrika een grote mansion waar ze mensen uit het bedrijfsleven laat komen om ze in contact te brengen met natuur. Ze is ervan overtuigd dat mensen zich meer betrokken voelen bij de natuur wanneer ze die ervaren en hoopt dat ze daardoor het belang van duurzaam ondernemen gaan inzien. Heel mooi. Verder vind ik alle verhalen eigenlijk wel interessant, er gebeuren zoveel goede dingen. Wat is duurzaamheid toch leuk!”

Wat was de leukste gast die je tot nu toe hebt gehad?
Oei, daar moet ik even over nadenken. Maar Maurits Groen was hier laatst als co-host, hem vind ik altijd erg inspirerend. Hij vertelde over zijn nieuwe initiatief Do the bright thing. Daarmee kun je bij online aankopen je CO2 uitstoot compenseren. Echt te gek. Maurits is zo iemand die gewoon ‘doet’ en er voor gaat. Hij laat bovendien zien dat er met duurzaamheid geld te verdienen valt. Waarom ook niet? BNR staat voor Business Nieuws Radio en we zijn dan ook juist gericht op ondernemers en ondernemende mensen.

Zijn er ook wel eens studenten in de uitzending?
“Regelmatig. Laatst waren er twee studenten van de universiteit Wageningen, die een proces hadden ontdekt om van GFT afval grondstoffen te maken voor de chemische industrie. Dat is geweldig! Het mes snijdt hiermee aan twee kanten: de waarde van je afval vermeerdert aanzienlijk en de chemische industrie kan over op GFT in plaats van de oprakende olie.
Natuurlijk volgen we ook elk jaar de studenten van de solar race, en bijvoorbeeld de studenten van de TU Delft die een zonnewoning ontwierpen. Veel innovaties binnen universiteiten liggen op het gebied van duurzaamheid. Daar zijn dan ook de meeste oplossingen nodig, toch?

Ken je nog studenten die zoiets duurzaams doen, dan horen we dat graag, mail ons!”

Wat wil je studenten aanraden?
Pff, dat wil ik eigenlijk niet, dat klinkt zo belerend… Ik denk ook dat de jonge generatie van nu al veel slimmer is daarin, het is al veel ‘gewoner’ voor jullie om met duurzaamheid bezig te zijn. Jullie zijn er bewuster in opgegroeid. Dat moet ook wel, want we moeten het juist hebben van jullie generatie. Jonge mensen lijken me trouwens ook minder ‘asociaal’, minder op hun eigen gewin gericht en meer betrokken bij de wereld. Mijn advies zou zijn: laat je aansteken door die leuke bruis van alles wat er op dit moment allemaal gebeurt in de duurzaamheid!”
 

BNR Duurzaam is iedere zaterdag om 08.00u en om 20.00u te horen op BNR. De uitzending wordt nogmaals herhaald op zondag 23.30u. Op de site is van elke aflevering een podcast te beluisteren.

Deze column is geschreven door Silvia Roukens.

Back To Top