skip to Main Content

Spelen met de economie

Duurzame Student deed mee aan de Perspectivity Game – een leerzaam strategiespel over samenwerking, besluitvorming en het bouwen van een (duurzame) economie. Overtuig je studievereniging of docent om dit eens tijdens een college te doen…

Speel je wel eens bordspelletjes met je huisgenoten, knal je wel eens online je vrienden uit elkaar terwijl ze op een ruimtemissie zijn of ben je met je sportclub de tegenstander aan het uitdagen? Dan vind je het vast leuk om ook te leren door spel en competitie. Serious gaming wordt dat ook wel genoemd. DuurzameStudent probeerde het uit bij Perspectivity.

Waarom is het nog niet zo gemakkelijk om een stabiele, duurzame economie te bouwen? Hoe kun je het maximale uit een economie halen zonder dat je daarin te ver doorschiet? Hoe handig is regelgeving hierbij? En hoe moet je omgaan met concurrerende bedrijven, landen of de rest van de wereld, zodat jij de touwtjes in handen houdt? Welke keuzes heb je?

Dit is zo’n beetje wat je op je bord krijgt in de Perspectivity Game. Bij dit bijzondere bordspel, dat je met een groep medestudenten speelt onder leiding van een spelbegeleider, strijd je met elkaar om de meeste punten. Die krijg je door een economie te runnen. Korte- of langetermijn- investeringen? Zoek het maar uit! Het gaat net als in de echte wereld.

Perspectivity is een netwerkorganisatie die sinds 2007 bestaat. De leden van het netwerk zijn geboeid door het verbeteren van de wereld en zetten zich vrijwillig in om het netwerk uit te breiden. Sinds de oprichting van het netwerk is de Perspectivity Game al op veel plaatsen gespeeld zoals op de London School of Economics, bij Shell, Berenschot, FMO, Instituut Clingendael en de Universiteit van Amsterdam. Ook komt er steeds meer interesse uit het buitenland, onder meer uit Vietnam en India.

Met de Perspectivity Game wil de organisatie laten zien dat de wereld beter maken absoluut mogelijk is, maar dit erg lastig kan zijn door de manier waarop we nu samenwerken. Duurzaamheid is volgens Perspectivity een fundamenteel, maar moeilijk vraagstuk. Het is een collectief probleem, waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn en oplossingen voor moeten verzinnen. Dit maakt besluitvorming hierbij bijzonder complex. We zijn nu echter op het punt dat we belangrijke beslissingen moeten nemen over de koers die we opvaren met onze planeet.

Perspectivity gelooft dat de huidige sociale complexe problemen met nieuwe technieken kunnen worden opgelost, in plaats van op de ouderwetse manier door te gaan. Ook dit wordt duidelijk bij het spelen van de Game, waarbij verschillende strategieën kunnen worden uitgeprobeerd.

Volgens spelleider Pieter van den Wall Bake zijn de reacties op het spel eigenlijk altijd positief: “Deelnemers hebben het gevoel écht iets geleerd te hebben.” Hij is er dan ook van overtuigd dat studenten van allerlei verschillende achtergronden er veel aan kunnen hebben. “Omdat het duurzaamheidsvraagstuk multidisciplinair is. Duurzaamheid wordt anno 2011 bijna in elke studie wel besproken. Ik vind het mooi als studenten zich voor dit uitdagende vraagstuk interesseren.“


Een spelsessie aanvragen kan via
info@perspectivity.org. Aan de hand van het verzoek zal Perspectivity een sessie plannen, voorbereiden en uitvoeren. Voor meer info kijk op www.perspectivity.org
.

Back To Top