skip to Main Content

Door de redactie getest: chocolade-ijs

Bij welk biologisch of fair trade ijs zwijmel je weg, van welke krijg je kippenvel?
De zomer gaf ons weinig kans om van een lekker koud ijsje te genieten. Nu ie bijna voorbij is, doen we gewoon alsof het zonnetje alsnog hard is gaan schijnen. Of je nu gezakt bent voor een tentamen, gedumpt bent door je zomerliefde of je goudvis is overleden: chocolade-ijs biedt de ultieme troost! Bovendien kan het ook een duurzaam feestje zijn: we ontdekten wel 5 biologische en 1 fair trade soort(en) ijs.

Maar euh, welke is nu het lekkerst? DuurzameStudent deed de test, en dit is de uitslag. Op nummer…

6. Little Goats icecream choco (€3,99), cijfer: 2,8
Wij zouden dolgraag biologische ijs van kleine geitjes aanraden, ongetwijfeld met veel liefde op het platteland bereid. Maar wat een tegenvaller: tijdens de blinde test viel dit bleke ijs het allerminst in de smaak. Het deed denken aan een MacDonalds milkshake: vaag, slap, melkerig en weinig chcolade te bekennen. Met onze ogen dicht had het net zo goed vanille- of aardbeienijs kunnen zijn. Pluspuntje dan wel weer: je proeft ook geen geiten. 

5. SoYeah chocolate icecream (€3,65), cijfer: 3,1
Dit ijs is overtuigd kindproof. De verpakking lijkt zo uit Disneyland te komen en de inhoud heeft zo’n goede structuur dat het na 2 uur nog niet gesmolten is!
Een keuring van studenten overleefd dit veganistische ijs echter niet: de geitenwollensokkensmaak van soja is bedwelmend. Voor de rest is het sneew met een lichte chocoladesmaak. Gadverdamme.

4. Bio+ Chocolade roomijs (2,49), cijfer: 5,5 Wat is dit? Koeievlaai? Als je de verpakking, met een lachende koe en bruine smurrie ernaast ziet zou je het op het eerste gezicht wel denken. Deze “natuurlijke” uitstraling komt helaas niet tot uiting in de smaak, wat doet denken aan matig fabrieksijs wat je in de kantine krijgt. Een vleem van chocolade is proefbaar en ook de stukjes chocola geven een redelijke chocobite. Vergelijkbaar met een boterham met hagelslag of een doosje smarties. Geschikt voor een slechte-filmavond.

3. Chocolate Touch sweet cow dairy ice cream (3,99), cijfer: 6,1
Dit Amerikaans ogende ijs ziet er gelikt uit, maar je likt je vingers er nog net niet bij af. De smaak is goed, licht&luchtig, chocelately, niet heel bijzonder maar zal er als toetje zeker wel ingaan. Op de stylische verpakking staat een vrolijke koe die chillt op de calorieen en endorfinen in de chocola. Heerlijk voor als je liefdesverdriet hebt.

2. Ben & Jerry Chocolate Fudge Brownie (€4,89), cijfer: 6,3
De heren hebben hun best gedaan. Hun ijs niet alleen als enige fair trade, ze hebben het ook nog low fat gemaakt. En nog steeds is dit het ijs wat je van ze verwacht.  Een bruine ijsberg gevuld met brownies, grote choco-stukken en de meest intense chocoladesmaak die wij proefden. Om de hele avond zoet mee te zijn.

1. Australian Belgian Chocolate (€5,98), cijfer: 7,2
Maar dé choco-explosie overkwam ons bij dit luxe ijs, waarvan je vast nog niet wist dat het ook biologisch is. Het Australische merk met chocolade uit Belgie ziet er luxe, donker, vol, glad en intens uit en de smaak doet daar zeker niet aan af. Een combinatie van koffie macchiato, chocomel en versgebakken brownies is wat je proeft. Wij werden er helemaal verliefd van, totdat de prijs ons arme studentenhartje brak. Ai.

Nog duurzamer? Koop dan afvalvrij een ijsje bij de ijssalon. Bij Kaatje&Co is het ijs ook nog bio!

Back To Top