skip to Main Content

Behind the Seams: OMyBag

Op haar 26e zette Paulien haar eigen fair trade tassenlijn van eco-leer op. Het inspirerende verhaal achter de modieuse designer tassen van Omybag.
Zaterdag 1 oktober opent Omybag officieel haar deuren van het nieuwe pand. In dit kantoor/winkelpand zijn de tassen van Omybag te vinden maar ook de vintage meubels van hout&nieuw. Duurzamestudent kreeg alvast een voorproefje van de nieuwe vestiging en nam meteen een (uiterst leuk) interview met oprichtster, Paulien (27), af.

Nog maar nauwelijks zelf student-af en Paulien heeft al een succesvolle collectie fair trade tassen op haar naam staan. Hier zal vast jaren van voorbereiding en studie in zitten? Nee! Een semester ‘business management’ in New York en een cursus Tassenontwerpen in Arnhem zijn de enige vakken die hier aan verwant zijn. Verder is het belangrijkste volgens Paulien om optimistisch te blijven en veel is gewoon gebaseerd op ‘common sense’, “iedereen kan dit doen, als je maar echt wil”.

En wat is het dan precies dat ze wil met deze tassen? Een mooie, praktische tas aanbieden waarvan de productie op een eerlijke manier gaat. Zodat er kanzen onstaan voor ontwikkeling en de makers het respect krijgen dat ze verdienen. En dat dit doel wordt behaald, wordt al snel duidelijk. Het productieproces is heel transparant, over alle lagen is wel informatie bekend: zo komt het leer van koeien die eigenlijk bedoeld zijn voor de slacht, uit een Islamitische gemeenschap binnen India. Het zijn lokale koeien (dus minder vervoer = minder CO2 uitstoot), die in een wei hebben geleefd in plaats van in stallen. De looierij is zo ingericht dat er genoeg daglicht naar binnen komt en er zo min mogelijk energie gebruikt hoeft te worden voor verlichting. Er zijn waterzuiveringsinstallatie’s geinstalleerd zodat de schadelijke stoffen die nodig zijn in het looiproces niet in het drinkwater of de natuur terecht komen. Een deel van het leer wordt zelfs ecologisch verwerkt. De tassen worden vervolgens in elkaar gezet in een grote werkplaats waar goed voor de werknemers wordt gezorgd. Elke dag is er lekker, vers eten (deels afkomstig uit de eigen moestuin), de mensen kletsen en lachen tussen het werken door en emancipatie van vrouwen wordt gestimuleerd.

Naast al deze plus punten die gekoppelt zijn aan de tassen, zijn de ontwerpen zelf ook nog eens prachtig. Zowel voor mannen als vrouwen is er keuze genoeg tussen de modellen en kleuren. Helaas hangt er alleen wel een redelijke prijskaart aan. Prijzen schommelen zo rond de 180 euro. Maar misschien is hij toch wel het sparen waard, vooral gezien het unieke design en het goede doel waar het geld heen gaat (het overgrote deel gaat gewoon naar de mensen en de productie zelf, “pas als je je er in verdiept heb je door hoeveel werk er in 1 tas gaat zitten”). Vind je het toch een iets te dure investering? Dan kun je kiezen voor een van de ‘Canvas Bag’ ontwerpen. Deze zijn met 17,- euro iets student-vriendelijker.

Zelf de tassen van dichtbij bekijken? Komende zaterdag ben je welkom aan de Marnixstraat 196 voor een hapje en drankje tijdens de feestelijke opening van het nieuwe pand.

Vindt Omybag bij jou in de buurt 
Internet: http://www.omybag.nl
Amsterdam: Marnixstraat 196 (OMyBag/Houd&Nieuw), Blauwburgwal 18 (Annliz), Haarlemmerstraat 36 (Nukuhiva)
Rotterdam: Zaagmolenkade 40 (Koster+Kortstanje)
Utrecht: Zadelstraat 36 (Nukuhiva)
Zeist: Oude Arnhemseweg 18 (Jennek)

Back To Top