skip to Main Content

Al Gore bracht Duurzaam Nederland naar Groningen

Op 29 september 2011 werd in het Martiniplaza te Groningen de EBF Conference gehouden. De kaskraker van dit jaarlijkse congres was de komst van Al Gore, die al eens de Nobelprijs voor de Vrede won.

 

Wubbo Ockels opende de dag. Zijn kennis als hoogleraar Duurzame Technologie was duidelijk merkbaar. Met grote passie vertelde hij over de superbus. De ‘nieuwe toekomst’ moet volgens hem aantrekkelijker worden gemaakt , mede door middel van nieuwe technologie. Met nieuwe toekomst doelde Ockels op een duurzamere toekomst. Deze vergeleek hij met een oude toekomst, de toekomst die wij tegemoet zouden gaan als er geen duurzame beslissingen gemaakt zullen worden.

Na de speech van Ockels, waarin al snel duidelijk werd dat hij een grote fan van Al Gore is, mocht hij Al Gore zelf verwelkomen op het podium. 
Al Gore gaf een inspirerende speech over duurzaamheid en hoe het onze economie beïnvloedt. 
Hij kwam met recente voorbeelden van natuurrampen, waar veel mensen door getroffen waren. Hiermee wilde hij duidelijk maken dat we niet alleen de cijfers en verhalen van wetenschappers moeten aannemen, maar ook moeten luisteren naar wat moeder natuur ons te zeggen heeft. 
We hebben volgens Gore jonge mensen nodig die een fris perspectief kunnen geven en daardoor ook nieuwe ideeën aan het daglicht kunnen brengen. Het is aan deze generatie om iets te doen, zodat de volgende generaties niet denken: `what were you thinking?`

Helaas miste de speech wat aan diepgang, de aanwezigen waren immers al geïnteresseerd in duurzaamheid. De vragen die het publiek naderhand mochten stellen brachten meer diepte in de zaak. Gore nam ruim tijd om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo ook een vraag van Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLinks. Haar vraag luidde: ‘Wat is essentieel voor een doorbraak in Nederland?’ 

Gore wilde zich niet teveel bemoeien met onze politiek en probeerde daarom zo beleefd mogelijk te antwoorden. Hij zag een toekomst voor Nederland om groene energie te produceren en door te verkopen naar andere landen, omdat daar in ons land genoeg mogelijkheid voor is. 

Jolande Sap kenmerkte de speech van Al Gore alarmerend. ‘Het kan nu, alleen politieke wil ontbreekt nog.’   

 

De quotes van de dag:

‘We can’t play games with nature, we are nature.’ Wubbo Ockels 

‘we can make the risk magically disappear in our minds, that doesn’t mean the risk doesn’t exist in the real world.’ Al Gore

Back To Top