skip to Main Content

Column: Help! Wanneer ben ik een duurzame student?!

Wat is nou precies duurzaam leven, en hoe makkelijk is dat? Een column van onze nieuwe redacteur, Cedric. 

Al ruim zes jaar eet ik amper vlees. Ik gooi zelden iets op de grond, als ik het huis verlaat doe ik bijna altijd alle lichten uit en ik maak alleen maar gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Aan de hand van deze bevindingen zou ik willen concluderen dat ik een duurzame student ben. Althans, redelijk duurzaam. Redelijk duurzaam omdat niet alles wat ik eet en drink is biologisch, ik heb een laptop, een iPhone en een iPod die allemaal minstens twee keer per dag opgeladen moeten worden en als ik warm water wil verspil ik per jaar honderden liters aan koud water dat eerst uit de kraan komt.

Ik vertik het om een emmer onder de douche te zetten om het water op te vangen dat ik niet gebruik. Dat terwijl ik weet dat je per douchebeurt zo’n tien liter drink/schoonmaak/planten/ kook of waarvoor je het dan ook wilt gebruiken –water regelrecht het riool in laat stromen, zonder dat er iets mee is gebeurd. Als mijn iPhone leeg is, wil ik dat hij weer opgeladen wordt. Ook al heb ik dat al twee keer gedaan op een dag. Er bestaan zonne-energie opladers. Maar die zijn duur en hé, studenten hebben het niet al te breed. Daarbij sluit aan dat zodra ik uit huis ga biologische producten ineens zelf aangeschaft moeten worden.

Ik ben een student die graag duurzaam wil zijn. Ik leef bewust, maar het gaat nog niet zoals ik wil. Misschien ben ik volgens sommige mensen juist al heel duurzaam bezig en volgens anderen juist helemaal niet. Waar ligt de grens? Wanneer ben je duurzaam en wanneer niet? Ik ben er nog lang niet over uit, maar ik ga erachter komen! Ik ga zoveel mogelijk uitproberen wat met duurzaamheid te maken heeft en aan jullie vertellen hoe ik me daarbij voel. Ik zal mijn bevindingen regelmatig in een column verwerken en jullie mogelijk helpen, gewoon vermaken of misschien wel boos maken. Nu even douchen, kijken of ik ergens een emmer kan vinden!

Back To Top