skip to Main Content

Vergroen je huis!

Nee, niet met een kwast en wat verf, maar met de mooie voorbeelden en handige tips die je in dit artikel kunt vinden!

Veel mensen roepen het: huizen moeten duurzamer, milieuvriendelijker en energieneutraal zijn. Ondertussen hebben vrij weinig mensen een idee over hoe dat nu eigenlijk moet. Vooral je huis verduurzamen als je weinig geld hebt is lastig. Als student lijkt het zelfs onmogelijk te zijn in een duurzaam huis te leven.

NIOO Wageningen: het duurzaamste gebouw
Hoe ziet een duurzaam huis er nu uit? Als voorbeeld nemen we even het gebouw van het NIOO in Wageningen. Dit gebouw is zo ontworpen dat het niet profiteert van haar omgeving maar dat de omgeving profiteert van het gebouw. Ze zijn hier heel wat verder gegaan dan zonnepanelen en dubbel glas gebruiken. Zo ver dat dit veelzijdige pand is uitgeroepen tot het duurzaamste gebouw van 2011.

Zo wordt er water in de zomer met zonne-energie opgewarmd tot 45 graden, 300 meter de grond in gepompt en in de winter gebruikt als er warm water nodig is. Ook is het dak bedekt met gras, dat warmte-isolerend is. Maar het gaat verder dan dat.
Afvalwater wordt gezuiverd en naar de vijver bij het gebouw gepompt. Op die manier heeft het gebouw geen riolering nodig. Die is er trouwens wel, maar alleen omdat het in Nederland verplicht is je huis aan te sluiten op riolering. Ook beschikt het gebouw over betonkernactivering, een duurzame manier om een ruimte op temperatuur te houden. 

Jouw huis: het toekomstige duurzaamste gebouw
Leuk en aardig, maar in een studentenhuis werkt dit dus niet. De gebruikte technologieën zijn allemaal vrij duur en buiten dat zijn sommige technieken ook behoorlijk kwetsbaar. Een reparatie zou niet makkelijk te betalen zijn. En hoewel het heel duurzaam is om helemaal geen elektriciteit meer te gebruiken omdat je zonnepanelen kapot zijn, is het niet heel handig. Dus welke technologieën uit dit gebouw zijn toepasbaar in jouw huis?

Tip 1:  LEDjes
Om te beginnen zou je alle gloeilampen bij jou thuis kunnen vervangen door LED-verlichting, als je dat nog niet gedaan hebt. Buiten dat dit energie bespaart kleeft er ook nog een ander lichtpuntje aan – LED-lampjes houden het over het algemeen langer vol dan gloeilampen en ze zijn ook nog goedkoper aan het worden. Goede investering dus.

Deze verbetering hoeft niet alleen binnenshuis. Als je echt fanatiek bent zou je ook nog een mailtje naar je gemeente kunnen sturen waarin je ze vraagt een voorbeeld te nemen aan het buurtschap Skûlenboarch (Fries voor Schuilenburg). Philips heeft deze voormalige lichtzee namelijk veranderd in een duurzaam, en af en toe vrij donker puntje op de horizon. De lampen die hier staan reageren op de aanwezigheid van mensen. Zodra er iemand rondloopt verlichten ze 100% en als er niemand is worden ze gedimd tot 20%. Prima manier om jouw omgeving duurzaam te verlichten! 

Tip 2: Groen toilet

Maar er zijn nog meer manieren om jouw huis duurzaam te maken. Zo is een spaarknop op het toilet geen overbodige luxe. Gemiddeld spoelen Nederlanders namelijk 36 liter water per dag door het toilet, terwijl dit nog niet eens de helft hoeft te zijn. En als je er van houdt om twee vliegen in één klap te slaan komt nu de gouden tip: koel je biertjes niet in de koelkast maar in de stortbak van de wc. Heel veel bier koelen kost die koelkast namelijk onwijs veel energie, en als je toch water wil besparen met je wc doorspoelen kan je het volume van de stortbak verkleinen door daar je biertjes op te slaan. Ideaal.

Heb jij nog meer geweldige, inspirerende en originele tips om een duurzaam studentenleven te leiden? Mail die dan naar redactie@duurzamestudent.nl!

Back To Top