skip to Main Content

Duurzaam leven doe je niet alleen

Je probeert je leven wat groener te leven. Maar als student is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt namelijk niet de luxe dat je alleen woont.

Ik ondervind steeds moeilijkheden in mijn pogingen duurzamer te leven. Sinds een paar weken heb ik mijn wekelijkse kookbeurt vergroent. Ik probeer vleesloos te koken. Maar dit wordt eigenlijk bijna nooit volledig omarmt. Kook ik iets met een vleesvervanger, dan krijgt ik het commentaar dat het toch niet op vlees lijkt. Kook ik iets totaal nieuws met bonen als vleesvervanger, is het weer niet goed. “Ik mis iets van vlees”, krijg ik dan te horen.

Ook met andere dingen is het niet zo makkelijk als het lijkt. Zo zet ik steevast alles uit de standbystand en gaan alle lichten uit als ik de ruimte verlaat. Ook mijn verwarming draai ik dicht als uit ik mijn kamer ga. Maar krijg dat ook maar eens van je huisgenoten, of in mijn geval ouders en broertje, gedaan. Hopeloos! Het gaat mij niet snel genoeg. Maar misschien moet ik ook niet te snel willen. Het is bij mij ook niet van de ene op de andere dag gedaan. Het is een proces van leren. En misschien moet ik het ook niet van de duurzame kant benaderen, iets waarvan je al snel de term ‘linkse hobby’ op je af geslingerd krijg. Nee, misschien moet ik het anders brengen. Wellicht helpt het als ik de voordelen voor hen benadruk. Minder stroom- en waterverbruik is namelijk ook een lagere rekening.

Hoe breng jij duurzaamheid bij jou thuis aan de man? Benader jij jouw vrienden of familie wanneer ze lichten laten branden in ruimtes waar niemand is? Geef jouw tips door aan de redactie via redactie@duurzamestudent.nl.

Bron foto: tvol via Flickr

Back To Top