skip to Main Content

Duurzaamheid is tijdsverspilling

Er zijn belachelijk veel manieren om duurzaam te leven (lees: je wanen bij te dragen aan een duurzame wereld). Producten kopen die milieuvriendelijk geproduceerd zijn, eten dat niet in plastic, maar in papier verpakt is en meer van dat soort onzin. Wat je ook koopt en wat je ook eet, het verschil dat je maakt is nihil, betoogt Cedric van der Ploeg

Het zijn de grote multinationals die voorverpakte en op een milieuverpestende manier geproduceerde rotzooi blijven verkopen. En daar kunnen we niets tegen doen. Bedrijven met invloed over de hele wereld hebben zoveel macht dat ze toch wel door blijven gaan met hun wanpraktijken. Ze doen braaf hun best om met de duurzame hype mee te gaan; een groen imago te creëren.

Maar dat is schijn. Onzin.

Iedere keer als er weer een product op een nieuwe, duurzamere manier door zo’n multinational wordt geproduceerd, blijkt dat er daardoor weer iets anders op de wereld kapot wordt gemaakt. Wanneer dat dan weer verbeterd wordt, blijkt er iets anders de dupe te zijn van de verduurzaming. We eten meer soja, want dat is beter dan dierlijke producten, maar dan worden er weer gifstoffen op die soja gespoten die alles rondom de Zuid-Amerikaanse sojavelden (de Amazone, schijnt wel een mooie jungle te zijn) vernietigd. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van schijnduurzaamheid. Meer dan we denken ben ik bang. 

Er zijn natuurlijk bedrijven die opgericht zijn vanuit een duurzaam uitgangspunt. Betrouwbaarder, als je het mij vraagt. Betrouwbaar, maar met een nadeel. Die producten zijn eeuwig duur en dus onmogelijk om regelmatig aan te schaffen voor studenten. Zonde.

Veel mensen denken: ‘Alle kleine beetjes helpen. Het licht uit, één zakje voor twee kopjes thee; het draagt allemaal bij aan een betere wereld.’ Maar is dat wel zo? Helpen alle kleine beetjes? Als iedereen die kleine beetjes uitvoert, zeker, maar dat doet niet iedereen. Lang niet. Helpt het als je het water dat je verspilt onder de douche opvangt? Nee. Dat gooi je toch in de tuin. Vreselijk zonde. Maar het hele noordelijk halfrond verspilt water. En energie. En eten. Die mentaliteit kunnen we niet veranderen. Zeer spijtig, maar het zij zo.

De meeste studenten die duurzaam willen zijn bedoelen het allemaal heel goed en aardig (op de ‘kijk mij duurzaam zijn’ jongens en meisjes na), maar het is niet dat zij het verschil maken door zich bewust duurzaam te gedragen. Want zij zijn met te weinig om het doen en laten van de rest van de wereld te veranderen. Als duurzaamheid in je systeem zit, blijf lekker zo doorgaan, maar die-hard de duurzame student uithangen… Nee, daar verbeter je de wereld echt niet mee.

Ik zeg niet dat iedereen nu urenlang moet douchen of dat je lekker bezig bent als je elke dag naar de Burger King gaat. Blijf natuurlijk wel voor jezelf afwegen wat je wel en niet nodig hebt. Mensen die bang zijn water de verspillen door lang te douchen, blijf eens vijf minuten langer staan. Veganisten, neem af en toe eens een burger. Want deze oneerlijkheid zal voor altijd blijven bestaan. Altijd. 

Ik sta natuurlijk open voor reacties en ga graag in discussie. Op Twitter: @DerPloeg, ik hoor graag van je.  

Back To Top