skip to Main Content

Thijl: een jonge en duurzame ondernemer

“Op mijn twaalfde verkocht ik al mijn eerste bedrijf, van de winst kocht ik een iPod.”

Thijl Klerkx is een 17-jarige ondernemer die sinds anderhalf jaar zijn eigen bedrijf heeft. Hij bezorgt met een bakfiets biologische boodschappen in Amsterdam. Ik ontmoette hem in Amsterdam, en onder het genot van een drankje en een prachtig uitzicht over de stad vroeg ik hem alles over zijn bedrijf.

Biologische boodschappen met een bakfiets bezorgen, eigenlijk is het best een gek idee. Hoe oud was je toen je dit bedacht?
“Het is zeker een gek idee! Toen ik twaalf was had ik mijn eerste internetbedrijfje. Dat heb ik verkocht, mede omdat ik het niet eens zo interessant vond. Dus toen ben ik erover na gaan denken wat ik eigenlijk wèl leuk vind om te doen. Bij het lezen van een boek over klimaatverandering kwam ik een Amerikaans bedrijf tegen dat vergelijkbaar is met mijn bedrijf. In Nederland bestond toen nog niets dat erop leek, dus toen was het idee geboren!”

Hoe zette je het idee om in een echt bedrijf?
“Ik ben begonnen met inventariseren wat ik allemaal nodig had: leveranciers, een bakfiets, en nog veel meer dingen. Ook ben ik heel veel mensen gaan bellen die me misschien konden helpen. En toen ben ik maar gewoon begonnen met waar ik dacht dat ik moest beginnen, en dat was mailen naar Annemarie van Gaal (bekende duurzame onderneemster, red.). Verbazingwekkend genoeg mailde ze terug en kreeg ik tijdens een afspraak veel advies van haar. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een goede bakfiets en leveranciers van biologische producten.”

Is het voor jou belangrijk dat je boodschappen biologisch zijn, of heb je daarvoor gekozen omdat het iets nieuws was in Nederland?
“Eigenlijk een combinatie van die twee. Ondanks dat ik zelf niet geloof dat alles 100% biologisch moet zijn vind ik duurzaamheid wel heel belangrijk, vandaar de bakfiets. Ik wilde duurzame producten verkopen, en er is eigenlijk maar één manier om zeker te weten dat iets duurzaam is, en dat is het biologische keurmerk. Daarom heb ik voor biologisch gekozen, omdat het heel duidelijk is. Een product is biologisch of niet en daar valt niet over te discussiëren door de duidelijke criteria.”

Dus toen bestond je eigen bedrijf. Maar zonder klanten loopt een bedrijf niet. Hoe ben je aan die klanten gekomen?
“Ik heb heel veel geluk gehad met alle media-aandacht die ik heb gehad. Ik heb in de meeste grote kranten gestaan en ben ook een paar keer op tv geweest. Daar kwamen mijn meeste klanten uit voort. Op een gegeven moment hield het natuurlijk wel op met de vele aandacht. Toen ben ik begonnen met flyers neerleggen bij natuurwinkels, waar ik ook heel veel klanten vandaan haal.”

Verdien je er eigenlijk veel geld mee?
“Op dit moment niet. Ik investeer al m’n winst in het bedrijf. Ik merk wel dat ik op een soort kantelpunt zit waarop ik winstgevend ga worden. Op dit moment heb ik ongeveer 20 bestellingen per week waarmee ik de vaste maandlasten kan betalen, maar wanneer er nog 10 bestellingen bij komen zou het wel winstgevend worden.

Stel: je bedrijf wordt straks winstgevend. Ga je het dan houden of ga je het verkopen om je vervolgens bezig te houden met een nieuw bedrijf?
“Het zou zonde zijn om te verkopen, vooral omdat er nog zo veel meer uit dit bedrijf te halen is. Ik zou het kunnen uitbreiden naar andere grote steden, maar ik zie ook kans om meer verschillende producten te gaan verkopen, zoals duurzame kleding. Op dit moment kan je niet je duurzame kleding online bestellen en het dan ook duurzaam laten bezorgen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als dat straks wel kan dankzij mijn bedrijf. In de toekomst wil ik ook meer gaan focussen op het vervoeren van producten in plaats van producten verkopen, zodat ik meer een logistiek bedrijf word dan een verkopend bedrijf.”

Wat doe je als het slecht weer is? Als het hard regent of sneeuwt, ga je dan nog wel bezorgen op je bakfiets?
“Ja. Vorig jaar rond deze tijd lag er veel sneeuw, maar het bezorgen moet wel gebeuren. Soms vertraagt het wat, maar uiteindelijk moet wel alles bij de klant terecht komen. Gelukkig hoef ik niet alles zelf te bezorgen, ik heb drie medewerkers waarvan er één iedere maandag op de bakfiets zit. Zelf bezorg ik iedere donderdagmiddag. De andere twee medewerkers worden ingeschakeld wanneer nodig.”

Nog even en je kan zelf autorijden. Blijf je dan de bakfiets gebruiken of stap je over op de auto?
“Dat weet ik nog niet. Een criterium dat ik wel altijd duidelijk heb gesteld is dat wanneer de bakfietsen verdwijnen, het andere transportmiddel wel duurzaam is. Dus bijvoorbeeld een elektrische bus, of iets op waterstof, of wat er dan ook nog gaat komen.”

Het is duidelijk, in de toekomst gaan we nog veel van Thijl horen. Bestel nu je biologische boodschappen op www.thijl.nl of volg hem op twitter: @Thijl!

Back To Top