skip to Main Content

Makkelijk duurzaam bezig zijn? Word flexitariër!

Flexitariërs zijn op de goede weg qua duurzaamheid. Maar wat zijn flexitariërs en hoe word je dat? Het is eigenlijk heel simpel: eet eens een dagje (of meer) geen vlees of vis.

Eén van de makkelijkste manieren om duurzaam bezig te zijn, is om flexitariër te worden. Wat is dat, flexitariër zijn? Dat betekent dat je af en toe een dagje (of meer) geen vlees of vis eet. Het is voor veel mensen vaak namelijk een stap te ver om echt vegetariër te worden. Dat was het ook voor mij. Zelf eet ik meestal geen vlees of vis. Ik maak het zelf niet of nauwelijks klaar, maar ik eet het wel als ik bij andere mensen eet die vlees of vis hebben gemaakt. Ook in restaurants of gekochte broodjes etc. wil ik weleens vlees of vis bestellen of kopen. Met dit proces ben ik al een paar jaar bezig, maar het kwam eigenlijk in een stroomversnelling toen ik mijn vriend ontmoette. Hij is vegetariër, dus als we samen koken, is dat vrijwel altijd vegetarisch. Gelukkig heeft hij er verder geen probleem mee dat ik vlees eet. Ik heb dan ook weleens spareribs o.i.d.  besteld, terwijl hij aan een vegetarisch gerecht zat. Toch heeft zijn leefstijl wel invloed op mij, omdat ik nu nog minder geneigd ben om vlees of vis te eten.

Waarom flexitariër worden? Het produceren van vlees en vis kost ontzettend veel energie. Een koe, varken of kip moet natuurlijk eten. Zij eten plantaardig voedsel, maar daar hebben ze heel veel van nodig voordat dat omgezet wordt in vlees. Elke kilo vlees kost gemiddeld vijf (5) kilo plantaardig voedsel, maar runderen hebben veel meer voedsel nodig dan kippen bijvoorbeeld.  En dan hebben we het nog niet eens over de ruimte die de dieren nodig hebben, de grond die er nodig is om het voer te verbouwen, het vervoer en het slachten wat ook energie kost en leed veroorzaakt. Je ecologische voetafdruk  wordt een stuk kleiner als je zelfs maar af en toe minder vlees en vis eet. Dit is natuurlijk maar één van de redenen om flexi- of zelfs vegetariër te worden, om maar niet te spreken over veganisten, die geen enkel dierlijk produkt eten.

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker om vegetarisch te eten. Er zijn veel vegetarische recepten te vinden, bijvoorbeeld op speciale websites (http://www.devegetarier.nl/recepten, http://www.vegatopia.com/vega/ ), maar ook gewoon bij bijvoorbeeld Albert Heijn. In de supermarkten zijn nu ook vleesvervangers te koop, zoals tofu, tempé en tahoe, maar ook producten zoals Valess, Quorn etc. Natuurlijk kun je het vlees ook vervangen door meer peulvruchten, noten, kaas en eieren te eten.

Kortom, wil je duurzaam bezig zijn, maar houd je toch te veel van je lapje vlees en mootje vis, word dan flexitariër. Het kost niet heel veel moeite, maar de impact ervan is groot. Als iedereen af en toe vleesloos eet, is de energie-uitstoot een stuk lager. Iedereen kan zijn steentje bijdragen.

Back To Top