skip to Main Content

Een duurzame wereld in opkomst

Een nieuwe levensstijl sluipt ongemerkt steeds dieper Nederland in. Redacteur Lisa Boerop schreef een column over de ontwikkeling van een duurzame maatschappij.

Vroeger, toen ik nog een klein meisje was, wist iedereen wel wat van klimaatverandering af, maar deed niemand er wat aan. Nergens was een zonnepaneel op een dak te bekennen. En windmolens in Flevoland? Ze waren nog op één hand te tellen. Of misschien twee.

Gelukkig is dat stap voor stap gaan veranderen. Mensen werden steeds bewuster, afval scheiden werd normaal en er ging steeds meer aandacht uit naar het milieu. Zodra je je te druk om het milieu ging maken werd je echter nog steeds als hippie of  linkse dierenrechtenactivist bestempeld. En dat wil je natuurlijk niet. Stel je voor.

De laatste jaren is dat gelukkig steeds minder zo. De ontwikkeling van de aandacht voor het milieu zette zich door. En nu, ondanks het feit dat een Prius nog steeds niet heel geliefd is onder de autofanaten, worden veel dingen steeds ‘groener’.  Steeds meer verpakkingsmateriaal wordt van bioplastic gemaakt en veel energiemaatschappijen leveren groene stroom. Hoe groen die stroom is en waar die vandaan komt maakt de gemiddelde consument weinig uit. Alles uitzoeken kost te veel moeite, en groen is immers groen, toch?

Blijkbaar verkopen producten niet meer als de consument weet dat ze niet milieuvriendelijk zijn. Daarom doen bedrijven er alles aan om consumenten te laten denken dat ze dat wel zijn, ongeacht of het zo is. Of juist deze ontwikkeling goed of slecht is, kun je je afvragen. Maar ok, je kan het zien als een stap vooruit, een positieve ontwikkeling met het oog op een duurzame wereld.

Maar welke stap komt hierna? We kunnen alleen maar hopen dat bedrijven nog milieuvriendelijkere producten gaan maken, en dat consumenten nog sneller daarvoor zullen kiezen. Dat consumenten uit zichzelf duurzamere keuzes gaan maken. Dat het duurzame bedrijfsleven de politiek nog verder voor zal gaan in 2012.

En wat gaat er in 2012 gebeuren op het gebied van duurzaamheid? Zal er als gevolg van Rio+20 een internationale wetgeving op het gebied van milieu komen? Niemand weet het. Wat ik wel weet, is dat we gelukkig zelf ook invloed hebben op een duurzame wereld.

 

Back To Top