skip to Main Content

Keurmerken onder de loep: Puur & Eerlijk

Als consument word je tegenwoordig bijna verblind door keurmerken. Deze logo’s moeten de consument helpen bij hun keuze voor producten die bijdragen aan milieu, dierenwelzijn, arme boeren of combinaties hiervan. Soms is het moeilijk kiezen… Deze rubriek legt iedere twee weken een keurmerk onder de loep. Deze week: Puur & Eerlijk van Albert Heijn.
Puur & Eerlijk is een keurmerk dat in het leven is geroepen door Albert Heijn in mei 2009. Het keurmerk is onderverdeeld in vijf categorieën: biologisch, fairtrade, duurzame vangst, scharrelvlees en ecologisch. Al deze categorieën zijn te vinden onder hetzelfde logo en dezelfde verpakking. Alle producten die onder Puur & Eerlijk vallen hebben een onafhankelijk keurmerk zoals het EKO-keurmerk op hun verpakking. Dit garandeert dat het product een verantwoorde keuze is en dat het voldoet aan de eisen van zorg voor mens, dier, natuur en milieu. De vraag is of dit het kiezen makkelijker maakt.

Na een kijkje in de supermarkt zijn een paar dingen onduidelijk. Sommige artikelen hebben naast een EKO-keurmerk een varia aan andere logo’s op hun verpakking. Zo heeft een pak Puur & Eerlijk biologische volkoren penne rigate naast een EKO-keurmerk ook een Europees logo dat garant staat voor biologische landbouwproducten. Terwijl een pak Puur & Eerlijk biologische macaroni grande het moet doen met slechts een EKO-keurmerk. Wat maakt het dat het ene pak pasta wel verschillende keurmerken heeft en het andere pak geen EU-logo voor Biologische landbouw verdient?

In het koelvak wacht de volgende verrassing. Twee ogenschijnlijk gelijke pakken biologische yoghurt hebben een keur van verschillende logo’s op hun verpakking. Waar Puur & Eerlijk biologische milde yoghurt appel-kaneel enkel het EKO-keurmerk en het EU-logo voor biologische landbouw verdient, krijgt Puur & Eerlijk biologische milde yoghurt framboos-vlierbes naast het EKO-keurmerk ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming met maarliefst drie sterren. Het aantal sterren dat het product krijgt staat gelijk aan de mate van zorg dat de dieren hebben ontvangen. Maar wat is dan het verschil tussen de ene en het andere pak yoghurt? Als je de verpakking moet geloven is bij het ene pak wel gedacht aan dierenwelzijn en bij het andere pak niet. Terwijl het allebei yoghurt van hetzelfde merk is.

De naam Puur & Eerlijk wekt de suggestie dat de producten uit een eerlijke omgeving komen waarbij aandacht is besteed aan mens, dier, natuur en milieu. Bij veel producten is dat inderdaad het geval. Maar soms is het onduidelijk waar al die onafhankelijke keurmerken die Puur & Eerlijk ondersteunen voor staan. En waarom juist dat product wel een keurmerk verdient en een ander product niet. Wie graag een verantwoorde keuze wil maken in de supermarkt moet goed kijken waar een product voor staat. Want soms lijken dingen mooier dan ze zijn.  

Back To Top