skip to Main Content

Waterflesjes

Water drinken uit plastic flesjes die je in de supermarkt koopt, lijkt ideaal: gezond, makkelijk en best goedkoop. Maar helaas niet zo milieuvriendelijk. De hoogste tijd dus om een goede, duurzame waterfles aan te schaffen. Maar welke? Ramiro zocht het uit. 

Water. Ik heb er best veel mee. Wel logisch, we bestaan ook voor een overgroot deel uit het transparante goedje. Het is een van de weinige dingen die we altijd en overal kunnen drinken. Geen nare smaakjes, geen rare stofjes erin, en zeker geen kater de volgende dag. šŸ˜‰

Ik dronk vaak water uit een spaflesje. Niets mis mee toch? Best goedkoop, makkelijk en gezond, plus niet erg slecht voor het milieu. Dacht ik. Het blijkt dat ‘bottled water’ een duistere kant heeft. Voor je portemonnee én het milieu. Hier enkele feiten en cijfers:

* Voor de productie van 1 liter verpakt drinkwater is gemiddeld 0,25 liter olie en 3 liter water nodig, denk aan productie-en transportkosten.
* Ontginning, verpakking en transport van verpakt drinkwater zorgt voor 500 keer meer CO2-uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater.
* Minder dan 20% van de plastic flesjes wordt (gedeeltelijk) gerecycled.
* Er drijft een eiland van plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje.
* Het kraanwater in Nederland behoort tot het beste ter wereld. Bovendien voldoet het aan veel strengere kwaliteitsnormen dan flessen mineraal- of bronwater.
* Voor de prijs van 1 waterflesje op het station, krijg je thuis 1.000 liter (!) kraanwater.

Genoeg redenen om wat bewuster met water om te gaan dacht ik zo. En om dus vooral geen verpakt water meer te kopen! Gelukkig zijn er verschillende oplossingen. Navulbare flesjes van sterk materiaal, op een duurzame manier gemaakt, zonder giftig BPA erin verwerkt, zoals in verschillende plastic flesjes die ik vroeger soms navulde. Dé ideale oplossing:

One for One  € 15.95

Na lang vergelijken met alternatieven heb ik voor de duurzame fles van One for One gekozen. Ik kreeg hem met een handige sportdop, die je er makkelijk op en af draait, maar indien gesloten geen druppel doorlaat. De opening van de standaard bijgeleverde sportdop is zo gemaakt, dat je zonder te hoeven knijpen (gaat voor de meesten onder ons ook lastig bij een stalen fles) goeie slokken water kunt nemen. Er zijn nog drie andere doppen verkrijgbaar, een platte, een met een karabijnhaakbevestiging en zelf een speen!

Door het roestvrijstalen ontwerp, wat een beetje wegheeft van een grovere klassieke Coca-Colavorm, is hij supersterk, ligt hij heel lekker in de hand, en ziet hij er ook nog eens gelikt uit. De rand van de fles is netjes afgerond, waardoor drinken zonder dop ook heel comfortabel is.

Kortom: hij bevalt supergoed! De fles is gemaakt van roestvrij staal, makkelijk schoon te maken, heeft een mooi ontwerp in drie kleuren en is er in 350ml en 500ml formaat. EN als je hem koopt zorg je er ook voor dat iemand in Afrika er zijn/haar hele leven lang schoon drinkwater heeft! Wat wil je nog meer?

Naast One for One zijn er nog meer bijzondere Nederlandse uitvindingen met een goed doel die ook zeker het bekijken waard zijn:

Join the pipe € 15

 

Een bijzonder Nederlands project om de hele wereld weer van water te voorzien. Erg leuk ontworpen hardplastic flessen, waarvan de opbrengst naar goede projecten gaat. Zoals openbare waterkranen en pompen over de hele wereld, ook in Nederlandse steden.

Dopper  € 10


Een superhandige hardplastic fles die in een handomdraai ook nog eens veranderd in een wijnglas. Maar naar verluidt soms breekbaar. Gewoon bij de meeste wereldwinkels te halen. En een deel van de opbrengst gaat naar Simavi. Ook verkrijgbaar bij de meeste WAAR-winkels.

We Tap Water KRNWTR  € 12.95

Ook een roestvrijstalen fles om een statement mee te maken, maar dan zonder een bijdrage aan drinkwaterprojecten in het buitenland.

Filmpjes
Waarom drinken we  eigenlijk zoveel verpakt water? Waarom zouden we er misschien nog eens over na moeten denken? Dit filmpje legt het duidelijk uit.

Vorig jaar stuurde een goede vriendin me haar masterscriptie over de toekomstige oorlogen over water. Verontrustende prognoses hoor. Als je meer tijd hebt, en je wilt weten wat er nu allemaal gaande is en hoe de toekomst van ons water eruit ziet, dan is deze met prijzen overspoelde documentaire echt een aanrader:

Geschreven door Ramiro voor My Style, een onafhankelijke groep reviewers die met brutal honesty duurzame producten reviewen die bij hun levensstijl passen.

 

Back To Top