skip to Main Content

Duurzame ledverlichting ingevoerd op HvA

Het afgelopen half jaar heeft de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op proef ledverlichting gebruikt in het Theo Thijssenhuis op de Amstelcampus. De ledverlichting beviel zo goed dat er besloten is om permanent ledverlichting te plaatsen in de nog in aanbouw zijnde Wibauthuis en Muller-Lulofshuis op de Amstelcampus.

Nog niet eerder werden in Nederland grote onderwijsgebouwen voor het overgrote deel met ledverlichting uitgerust. In de twee gebouwen wordt geen gebruik meer gemaakt van conventionele verlichting, dat minder energie-efficiënt is. De ledverlichting in het Wibaut- en Muller-Lulofshuis levert een energiebesparing op die gelijk staat aan het verbruik van 117 huishoudens. Dat scheelt 232 ton CO2 uitstoot per jaar.??

De HvA-student Technische Bedrijfskunde Justin Groot leerde ledverlichting kennen tijdens zijn stage bij een verlichtingsbedrijf in de Verenigde Staten. Bij terugkomst zag hij dat er in de HvA-gebouwen nergens ledverlichting te vinden was. Hij adviseerde het College van Bestuur van HvA om ledverlichting te gaan gebruiken. Duurzaamheid is namelijk een speerpunt van de HvA, en de Hogeschool heeft toegezegd om mee te werken aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het energiegebruik. Vandaar dat het advies van Justin Groot werd opgevolgd en de HvA steeds meer ledverlichting toe gaat passen.

Back To Top