skip to Main Content

‘Nederland is een land van fossiele brandstoffen’

Museum Boerhaave in Leiden heeft sinds het najaar van 2011 een tentoonstelling over energie. De expositie Verborgen Krachten gaat over de zoektocht naar energie in het verleden, heden en de toekomst. Maar hoe duurzaam is deze expositie? Lars zocht het voor jullie uit.

Een expositie over energie is altijd interessant, maar deze tentoonstelling verdient wat extra aandacht. De expositie wordt namelijk gesponsord door Shell. En Koninklijke Shell staat nu niet bekend om de meest duurzame producten.

Op de eerste verdieping van museum Boerhaave begint de tentoonstelling bij het verleden en neemt je mee langs alle bijzondere ontwikkelingen op het gebied van energie. Allemaal erg positief: de uitvinding van de gloeilamp, de batterij, de knijpkat (duurzaam!) en het ontstaan van Shell. Volgens de tentoonstelling lag in de 20e eeuw de zoektocht naar energie ‘in handen van Shell’ met het zoeken naar olievelden en het boren van gas in het Groningse Slochteren. Kortom, onze energie-rijkdommen hebben we aan Shell te danken.

De verlichting op de expositie moet je zelf aandraaien met een draaischijf. Doe je niks, dan blijft het licht gedimd (duurzaam!).

Bij kernenergie spreekt men over ‘extreem tegengestelde visies’. Aan de ene kant is kernenergie erg efficiënt, ‘1 kilo kernbrandstof staat gelijk aan 2 miljoen olievaten.’ Aan de andere kant zijn er ook mensen tegen kernenergie, maar de nadelen worden op de tentoonstelling niet verder toegelicht. Dat kernafval nog duizenden jaren radioactief is, wordt bijvoorbeeld niet genoemd.

Vervolgens wordt er aan het eind van de tentoonstelling nog even stil gestaan bij de energie van de toekomst. Het beeld dat de expositie schetst is helaas niet zo duurzaam. ‘Windenergie? Te weinig ruimte. Zonne-energie? Te weinig zonkracht.’ Kernfusie wordt weggewuifd en biobrandstof is niet reëel. Conclusie: ‘Nederland is een land van fossiele brandstoffen’ en dit is te danken aan steenkool, Shell en Slochteren. Duurzame energie heeft vooralsnog geen toekomst.’ Dat zou ik inderdaad ook zeggen, als ik Shell was. Het geeft helaas een negatief en irreëel beeld over de toekomst van duurzame energie. 

In de nabije toekomst zullen we inderdaad nog een beroep moeten doen op de niet-duurzame, vervuilende energiebronnen maar in de toekomst zullen we toch echt moeten kiezen voor zonnepanelen, windmolens en andere duurzame energievormen.

Wil je zelf komen kijken, dat kan nog tot 18 maart. De expositie Verborgen Krachten in Museum Boerhaave in Leiden is voor studenten gratis te bezoeken.

Back To Top