skip to Main Content

Duurzaamheid biedt kansen

Het is onrustig. Overal om ons heen zitten de huidige patronen muurvast. Het onderwijs, de economie, en een steeds groter klimaatprobleem. Vooralsnog kijken we vooral weg. Wat we nodig hebben is een transitie, niet alleen een transitie van energie maar een transitie naar het nu. Een transitie die met antwoorden komt op het systeem dat zichtbaar op zijn retour is.

Als we zoeken naar antwoorden dan hebben we het vaak over duurzaamheid. Duurzaamheid dat veel meer is dan alleen maar op je gasmeter letten. Duurzaam leven is mondiale verantwoordelijkheid nemen. Zorg dragen voor diegenen die ons van onze spullen voorzien. Er is geen verkoper in de winkel die je vertelt dat het verdienmodel van je spijkerbroek op de minimale kosten van het arbeidsproces is gebaseerd en dus op de uitbuiting van het personeel. Er is geen telefoonverkoper die je vertelt dat de mineralen in onze mobieltjes levens van kinderen in mijnen kosten. Het is de verantwoordelijkheid van de bedrijven en consumenten om daar iets tegen te doen. De economie is één grote schijneconomie, eentje waarbij het nog steeds erg makkelijk is om de andere kant op te kijken. 

Maar het kan en moet anders. Er wordt in Nederland vanuit de maatschappij steeds meer gedaan aan duurzaamheid. Steeds meer mensen, bedrijven en ook media beseffen dat duurzaamheid geen hype is, maar een kans. Een kans om nu echt grote stappen te zetten. Een kans die leidt naar een eerlijkere wereld. Een kans die leidt naar banen, en vooral naar innovatie. 

Als we daar echt iets mee willen en niet achterop willen lopen, is het onderwijs fundamenteel. Een docent die je uitlegt hoe je onderneemt en wel op een maatschappelijk-verantwoorde manier. Een docent die wél de milieu-impact en de sociale omstandigheden laat zien in een verdienmodel. Een journalist die bedrijven keihard aanpakt en politici die keihard afrekenen met inhumaan beleid.

Dat is duurzaam. Het levert aan verschillende kanten alleen maar meer op. Het is in ons eigen belang om dat in te zien en de kansen te pakken. Wie dat niet wil, heeft in de toekomst een probleem.

Back To Top