skip to Main Content

Linke Soep

In het artikel ‘Waterflesjes‘ hadden we het al even over het plastic eiland dat in de Grote Oceaan ronddrijft. Geschat wordt dat het om een gebied gaat dat 34 keer zo groot is als Nederland. Letterlijk een groot probleem dus. Fotografiestudente Marin Leus verbaasde zich over al dat plastic en maakte er een kunstproject over. 

‘Ooit gehoord van plastic soep? In de oceanen drijft een enorme berg plastic afval, twee keer zo groot als de Verenigde Staten. Dit probleem hebben we in ongeveer 50 jaar veroorzaakt! De laatste tien jaar is er zelfs meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw. Ik verbaas me over het gemak waarmee we producten kopen en hoe we de verpakking daarna gedachteloos weggooien.’ Zo luiden de eerste paar zinnen van Marins Linke Soep ‘kookboek’.

De afgelopen maanden heeft Marin zich inhoudelijk en fotografisch verdiept in het afvalprobleem. Ze heeft geprobeerd om zonder afval te leven en heeft aan andere mensen gevraagd om hun afval te verzamelen om zo meer inzicht te krijgen in hun afvalgedrag.

Linke Soep is het eindresultaat geworden, een kookboek waarmee Marin de keerzijde van gemak wil laten zien. ‘Linke Soep’ is onderdeel van Versus, een groepstentoonstelling rondom het thema ‘strijd’ door derdejaars fotografiestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Marins’ project is te zien t/m zondag 22 januari 2012 in Creatief Warenhuis Hoop in Den Haag (tegenover de Grote Markt).

Bekijk hier het project, kijk hier voor meer informatie over de expositie en klik hier als je meer wilt lezen over het project.

Back To Top