skip to Main Content

#DusRuttenaarRio – Update vanuit Davos

In juni vindt in Rio de Janeiro dé duurzaamheidsconferentie plaats: Rio+20! En natuurlijk moet Nederland daarbij aanwezig zijn, maar nog belangrijker, Nederlandse jongeren moeten op de hoogte zijn van Rio+20 en hun bijdrage kunnen leveren. Daarom is de campagne #DusRuttenaarRio gestart. Via deze column brengen we actualiteiten rondom Rio+20 in beeld.

Ook dit jaar vond eind januari het World Economic Forum (WEF) plaats in Davos. Veel mensen hebben bij het WEF een negatief beeld, denken dat het alleen om rijke mensen gaat die meer geld willen verdienen. Graag maak ik even van de gelegenheid gebruik om te proberen dit vooroordeel weg te nemen.

Het forum is ‘an independent international organization committed to improving the state of the world by engaging business, political, academic and other leaders of society to shape global, regional and industry agendas.‘  Eerlijk is eerlijk, voorheen waren het voornamelijk oude mannen en ging het voornamelijk om de eigen belangen. Maar tegenwoordig kan dat niet meer. Onze huidige 24-uurs maatschappij, waarin informatie binnen no time op straat ligt en transparantie zeer op prijs wordt gesteld, vraagt ook om een nieuwe invulling van dit forum. Op een natuurlijke wijze komt ook hier duurzaamheid naar voren. En wat de leeftijd van de aanwezigen betreft: voorheen was de jongste groep de ‘young global leaders‘ (tot 40 jaar), nu zijn dat de ‘global shapers‘ (tot 30 jaar).

Ik heb het voorrecht gehad enkele van deze ‘shapers‘ te ontmoeten en met ze te praten over hun belevenissen hier. Enkele meenden niet serieus te worden genomen, anderen hadden het gevoel dat er wel naar ze geluisterd werd. Persoonlijk vind ik het waanzinnig dat deze groep (samengesteld uit jongeren van over de hele wereld, gebaseerd op hun diversiteit aan kennis en ervaring) hier aanwezig is. Leeftijdgenoten die wel worden binnengelaten bij het streng beveiligde congrescentrum, die vragen kunnen stellen aan huidige beleidsmakers en commentaar kunnen leveren op de manier waarop dingen nu gaan, hoe gaaf is dat?!

Een van de global shapers die ik gesproken heb, kwam uit Japan. Hij was erg enthousiast over onze premier: hij voelde zich door hem serieus genomen en hij vond dat Rutte heel eerlijk en open over kwam. Daarmee wil ik terugkomen op #DusRuttenaarRio. Onze minister president Rutte was dus ook in Davos aanwezig tijdens het WEF. Helaas heb ik hem niet kunnen spreken, die ene keer dat ik hem zag werd hij afgeschermd door mensen die met hem in gesprek waren. Hij schijnt vooral over economische zaken te hebben gesproken (zie interview met nieuwsuur van 27/01). Wellicht bewaart hij het onderwerp duurzaamheid voor Rio+20?

Onder de mensen die ik wel gesproken heb, waren er een paar die dachten dat al vast stond dat hij naar Rio zou gaan en een paar die dachten dat het volkomen zinloos zou zijn als hij ging. Vooralsnog is de vraag ‘gaat hij wel of gaat hij niet?‘ dus nog onbeantwoord..

Laat weten waarom jij vindt dat Rutte naar Rio moet via twitter #DusRuttenaarRio, Facebook.com/dusruttenaarrio of via de website www.dusruttenaarrio.nl!

Om af te sluiten een mooi voorbeeld: @MinPres #Davos, vast oefenen voor de conferentie die er echt toe doet? #DusRuttenaarRio Rick Bosman

Back To Top