skip to Main Content

Nike dringt waterverbruik terug

Kledingfabrikanten lijken het steeds meer te snappen; de productie van hun waren moet waterloos. Dankzij de Detox-campagne van Greenpeace beloofde beloofde sportmerk Nike voor 2020 zijn productie 100% schoon te maken. Nu zet het zijn eerste stap.

Zo zal Nike bij het verven van het textiel geen water meer gebruiken. Dit met hulp van het Nederlandse bedrijf DyeCoo.

Vervuilende processen
Water wordt in de kledingindustrie onder andere gebruikt voor het wassen, verven en bleken van de materialen. Maar dit is een erg vervuilend proces. Het zorgt voor 17 tot 20% van de wereldwijde industriële vervuiling. Zo hebben de VS en Europa hoge eisen als het gaat om kleurgelijkheid. Daarom wordt ongeveer vier tot zes keer zo veel water gebruikt om er voor te zorgen dat alles dezelfde kleur heeft.

Gerecycled CO2
DyeCoo gebruikt gerecycled CO2  dat onder hoge druk staat. In andere industrieën wordt dit gas gebruikt om te extraheren, dus om bijvoorbeeld cafeïne uit koffie te halen. Er komen geen chemicaliën in het milieu terecht, het energieverbruik is lager en er komen minder broeikasgassen vrij.

Voorlopig alleen polyester
Momenteel kan deze techniek alleen toegepast worden voor polyester, maar er wordt gewerkt aan katoen en andere materialen.

Bron: Greenbiz, Greenpeace (foto’s)

Back To Top