skip to Main Content

Filmrecensie: A Small Act

Films over duurzaamheid, er bestaan er veel van. Maar welke film is het nou echt waard om bekeken te worden? Marjan zoekt het voor je uit met iedere twee weken een splinternieuwe filmrecensie. Deze week: A Small Act.

Film: A Small Act (a movie by Jennifer Arnold)

Te bekijken via: DVD of goed op internet zoeken naar een gratis online versie 

A small act: wat een klein gebaar voor grote gevolgen kan hebben voor een andere wereld!

We kennen het allemaal wel, van die organisaties waar je voor een paar euro per maand klaarblijkelijk al een kind naar school kunt sturen. Maar heeft het zin? Of verdwijnt het geld gewoon op één grote hoop en uiteindelijk als salaris op de bankrekening van de directeur?

Het tegenbewijs is geleverd! De Keniaanse jongen Chris kon dankzij een, voor hem onbekende, vrouw uit Zweden een middelbare school opleiding volgen. Na zijn middelbare school heeft hij een rechtenstudie met een specialisatie in Human Rights en een master studie aan Harvard voltooit. Inmiddels werkt Chris bij de UN en is vastbesloten iets terug te doen voor de gemeenschap in Kenia waarin hij groot is geworden. Samen met een ander oud sponsorkind, Warjiru, gaat hij op zoek naar zijn sponsor in Zweden en draagt hij haar het Hilde Back Education Fund op. Hilde Back kwam in 1940 als Joodse Holocaust vluchtelinge naar Zweden waar ze lerares in het basisonderwijs werkte en een nieuw leven opbouwde. In Zweden kwam ze in aanraking met een sponsor programma waar, voor $15 per maand, een sponsor kind in Kenia naar school kon. Het Education Fund is opgericht om kinderen uit het oude dorp van Chris ook een andere toekomst perspectief te bieden door onderwijs. Het doel van educatie komt duidelijk naar voren in de film; sociale onrust en een gebrekkig overheidssysteem zorgen voor gebrekkig onderwijs – waar de leerlingen onder leiden. Chris is van mening dat gebrekkig onderwijs daarnaast zorgt voor een ‘ignorant society’ wat een ‘breeding hole for intolerance, misinformation and violence’ wordt. Dit wordt, volgens Chris, zichtbaar door de ethische conflicten in Kenia. Daarnaast zijn de mogelijkheden van Chris en Warjiru maar beperkt; ze kunnen alleen de beste studenten helpen, waardoor veel kinderen nog steeds alleen basisonderwijs kunnen volgen en hun kans op een andere toekomst niet krijgen.

Al met al een bijzondere film met een duidelijke boodschap: hoe Hilde met een kleine bijdrage Chris een andere toekomst heeft gegeven, die het op zijn beurt doorzet.

 

Back To Top