Waterrijke landen ‘importeren’ water
Rijke landen zoals Nederland halen het overgrote deel van hun water, 95%, uit – droge – landen in Zuid-Amerika en Afrika. Dat klinkt heel raar. Toch is dat de realiteit, stelt de Universiteit Twente.
Voor bijna alles dat we importeren – en dat doen we als klein land veel – is water nodig. In de mondiale ‘water footprint’ toont de Universiteit dat aan.
Niet alleen gebruik je namelijk water voor het zetten van je koffie, ook is er water nodig voor het verbouwen van diezelfde koffie. Dit zijn de interne en externe water voetafdruk. Voor de nationale water footprint word gekeken naar het complete zoetwaterverbruik van het land. En die is juist in de Noord-Europese waterrijke landen het grootst, menen onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Virtuele waterbalans per land en waarheen het water gaat ten behoeve van landbouw en industrie (1995-2005)
Graanproducten (27%) en vlees (22%) zijn het meest verantwoordelijk voor onze water voetafdruk. Dat verklaart waarom vooral rijke landen verantwoordelijk zijn voor het grote waterverbruik. Het loont dus om (parttime) vegetariër te worden!
Bron: foshydog via Flickr (waterdruppel) en PNAS (mondiale water voetafdruk)