skip to Main Content

#DusRuttenaarRio update

Dankzij de inspanning van vele #dusRuttenaarRio teamleaden is Rutte ondertussen al een paar stappen dichter bij Rio. Of hij dat zelf weet is de vraag, maar de rest van Nederland komt al wel steeds meer van onze campagne te weten. Hoe we daar voor zorgen? Onze actie op veertien februari is er een mooi voorbeeld van!

Groene Valentijn

Op veertien februari zijn we met zes #dusRuttenaarRio teamleden afgereisd naar ‘die mooie stad achter de duinen’: Den Haag. Wat we gingen doen was dan ook geheel in de geest van Valentijnsdag. Het had alles te maken met liefde. En Mark Rutte. Verliefd op Mark Rutte waren we echter niet. We waren, en zijn, tot over onze oren verliefd op de planeet. Een planeet die mede door onze minister-president gered moet gaan worden, in juni, op de duurzaamheidconferentie Rio+20.

Helaas schijnt Mark Rutte deze liefde tot op heden niet met ons te delen. Vandaar dat we hebben besloten hem een duwtje in de goede richting te geven, op Valentijnsdag, de dag waarop hij tevens zijn 45ste verjaardag vierde. Met cadeaus, in de vorm van een stapel boodschappen van jongeren die hem naar Rio sturen en een taart, hebben we hem duidelijk proberen te maken dat wij bestaan, en dat wij willen dat hij naar Rio+20 gaat.

Wij zijn de dag begonnen door naar de VVD-fractie in Den Haag te gaan. Daar hebben we een stapel kaarten voor hem achtergelaten. Een VVD-medewerkster, die duidelijk dacht dat we tot de groupies van Mark Rutte behoorden, verzekerde ons dat de kaarten bij hem terecht zouden komen.

Zeker konden we hier natuurlijk niet van zijn. Daarom hadden we vooraf al besloten Mark Rutte op twee fronten ‘aan te vallen’. Het ministerie van Algemene Zaken was hier al over geïnformeerd, en op het Binnenhof werd dan ook vol smart op onze komst gewacht. En dus gingen we met het pronkjuweeltje van de dag op weg naar het Nederlandse politieke centrum.

Onze heerlijke home-made taart mét boodschap konden we afleveren bij de postkamer van het Binnenhof. Ook daar werden we ervan verzekerd dat hij Mark Rutte zou bereiken. Of de minister-president op dat moment ook aanwezig was? Absoluut niet, volgens de medewerker in de postkamer.

En dus stonden we een paar seconden later weer buiten. Waar tot onze grote verbazing plotseling Mark Rutte langs kwam lopen. Als een paar verliefde tienermeisjes zijn wij gillend achter hem aan gerend om hem duidelijk te maken dat er een heerlijke taart op hem wachtte, maar helaas. Hij had geen tijd.

Een beetje teleurgesteld dropen we af  richting de publiekstribune van de Tweede Kamer. Die zat vol, maar we waren gelukkig wel net op tijd in de andere zaal om op het tv-scherm Mark Rutte de Tweede Kamer te zien verlaten na een vurig debat over de actuele populistische PVV perikelen om hun aandachtstekort, en virtuele zetel verlies, te compenseren. De publiekstribune stroomde daarna ook gedeeltelijk leeg, wat erin resulteerde dat we de rest van het vragenuurtje en de Regeling der Werkzaamheden wel live konden volgen. Gelukkig maar, want er stond iets geweldigs te gebeuren!

Tijdens de Regeling der Werkzaamheden werd door Esther Ouwehand, tweede kamer lid voor Partij voor de Dieren, voorgesteld om Mark Rutte te vragen of hij van plan is naar Rio+20 te gaan. Ook wij, als duurzame jongeren, werden in dit voorstel expliciet benoemd met onze campagne. Het verzoek ontving steun vanuit de meerderheid van de Tweede Kamer, wat zowel inhoudt dat Mark Rutte nu schriftelijk gaat reageren op het verzoek van PvdD als dat het onderwerp nu ook politiek aandacht heeft. Kortom; een geslaagde dag!

Hoe kan jij helpen?

Ondanks het feit dat alle mensen die meewerken aan #DusRuttenaarRio ongelofelijk enthousiast zijn, kunnen we altijd extra hulp gebruiken. Jullie kunnen zelf heel makkelijk helpen, bijvoorbeeld door naar onze website (www.dusruttenaarrio.nl) te gaan en daar je eigen boodschap aan Mark Rutte in te vullen. Dit kan je ook doen via Twitter: alles met de hashtag #DusRuttenaarRio verschijnt ook op de website.

Lijkt het je leuk om actief mee te werken aan deze campagne? We zijn op dit moment druk bezig met het organiseren van enkele acties waar we altijd extra handen bij kunnen gebruiken, voornamelijk op de dag zelf. Meer info? Mail naar dusruttenaarrio@jongenduurzaam.nl!

Back To Top