skip to Main Content

Milieuvriendelijke en goedkope benzine door gebruik riet

De blog hetkanwel.net meldt vandaag dat het bedrijf Coolplanet Biofuels een biobrandstof heeft ontwikkeld op basis van een oosterse rietsoort. Het zou goedkoop zijn, de voedselvoorziening niet hinderen en meer Co2 opnemen dan verbruiken. Grote investeerders zoals Google en General Electric zijn geïnteresseerd.

Het bewuste riet is het Oosterse prachtriet, Miscanthus Sinensis Giganteus, dat een grote opbrengst kent van biomassa. Coolplanet Biofuels beweert dat het relatief simpel zo’n 30.000 tot 40.000 liter benzine per hectare riet kan produceren. Maïs, een veel gebruikte grondstof voor bioethanol, levert 12 keer minder op per hectare. Het kost dan ook slechts 12 cent om een liter rietbenzine te produceren, hoewel de consument er meer voor zal betalen. Echter het is een serieuze concurrentie voor de op aardolie gebaseerde benzine.  

De rietbenzine heeft nog meer voordelen, want bij het productieproces blijft er een rest koolstof achter waardoor veel Co2 vastgehouden wordt. Het bedrijf noemt de biobrandstof dan ook ‘negatieve Co2-brandstof’, omdat het meer Co2 opneemt dan uitstoot. De koolstof kan ook nuttig worden gemaakt door het te verwerken tot mest, waarmee onvruchtbare grond geschikt kan worden gemaakt voor landbouw. Daardoor heeft de rietproductie benodigd voor de biobrandstof geen negatief effect op de voedselvoorziening.

Het klinkt allemaal prachtig, en we zullen zien of Coolplanet Biofuels de beloften waar kan maken. Laten we het hopen.

Bron: de Pers, Cleantechnica, Coolplanetbiofuels

Back To Top