skip to Main Content

Duurzaam op vakantie gaan – hoe doe je dat?

Iedere dag weer weet het licht een paar minuten van het donker te winnen. De dagen worden langer, buiten wordt het langzaam warmer en iedereen begint weer vrolijk te worden. Mensen durven zich langzaam te verheugen op een lange zomer, vol met heerlijk niks doen of juist een actieve en avontuurlijke vakantie. 

Dat vind ik één van de weinige leuke dingen aan geen vakantie hebben; dat je jezelf al wel op de vakantie kan verheugen. Er een beetje over kan fantaseren. Dat je je kan proberen te herinneren hoe mooi die witte stranden aan de Middellandse Zee waren en het in het echt toch net wat mooier blijkt te zijn. Dat je van tevoren kan gaan bedenken wat je van dag tot dag gaat doen en je plannen vervolgens helemaal om kan gooien omdat het toch niet uitmaakt. En omdat mijn tentamens snel dichterbij komen, ben ik natuurlijk druk bezig met het plannen van mijn zomervakantie. Een duurzame vakantie, welteverstaan. Om mijn studie-ontwijkend gedrag dan toch enigszins nuttig te maken zal ik in dit artikel mijn kennis over duurzame vakanties met jullie delen!

Onderweg
Je vakantie begint al op het moment dat je nog een laatste keer checkt of je wel écht alle ramen dicht hebt gedaan en de deur op slot zit. Wat doe je dan? Stap je in de auto, of heb je een taxi gebeld die je naar het vliegveld brengt? Of inspireert het verhaal van Keiichi Iwasaki jou zo dat je hebt besloten met je fiets door Europa rond te gaan trekken? Deze 36-jarige Japanner is in 2001 met slechts één euro vertrokken van huis en is nog steeds niet van zijn fiets af te slaan. Meer weten over dit inspirerende verhaal? Klik hier.

Als je geen zin hebt om zo actief als Keiichi op vakantie te gaan, is een zeilvakantie misschien een mooie optie. Je kan je hele vakantie op een boot doorbrengen, maar ook zeilen enkel als middel gebruiken om op je vakantiebestemming te komen. Een goed voorbeeld van een heerlijke vakantie op het water is de Yacht Week in Kroatië. Je huurt dan samen met een paar vrienden een week lang een mooie boot, en zeilt dan van eiland naar eiland om leuke feestjes te bezoeken. Voor meer info kan je hier klikken. Het nadeel is wel dat het lastig is deze bestemming op een duurzame manier te bereiken – fietsen is nogal ver, en met erheen zeilen ben je ook wel even bezig.

Maar, er is een oplossing! De meest goedkope, avontuurlijke en duurzame manier van reizen moet wel lopen liften zijn. Je bent wat langer bezig dan wanneer je simpelweg een vliegticket naar Kroatië boekt, maar zeg nou zelf, liften is toch veel leuker?

Bestemming bereikt!
Als je niet je hele vakantie lang op een boot wilt slapen zijn er genoeg duurzame alternatieven. Zo is er natuurlijk de welbekende tent. Gemaakt van zeil dat – als het goed is – geen water doorlaat. Gebeurt dat wel dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: 1) je hebt een kapotte tent, of 2) je hebt de tent simpelweg niet goed opgezet. Veel meer dan dat valt er echt niet over een tent te zeggen, behalve dat je ouders er hoogstwaarschijnlijk nog wel eentje op zolder hebben liggen zodat het ook nog eens één van de goedkoopste vakanties van je leven zal worden!

Slaap je liever met een echt dak boven je hoofd, in een hotel of bungalow? Neem dan door hier te klikken een kijkje op de website van ‘the Green Key’. Dit is een duurzaamheidskeurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Op de site kan je gemakkelijk duurzame hotels en bungalowparken in Nederland vinden.

Maar waar kan je dan het best een hotel boeken of je tent opzetten? Volgens de Environmental Performance Index kan je het beste naar IJsland gaan. IJsland is helaas niet echt op een duurzame manier te bereiken, maar gelukkig staat Zwitserland als tweede op de lijst. Frankrijk, Zweden en Noorwegen staan alle drie ook in de top tien. Genoeg mogelijkheden in Europa dus!

 

Heb jij zelf nog goede tips om duurzaam op vakantie te gaan? Reageer dan hieronder op het artikel, of stuur een mailtje naar redactie@duurzamestudent.nl.

Back To Top