skip to Main Content

Over Datum Eetclub redt kwart miljoen uien van afvalberg

Nederland heeft een enorm overschot aan uien, daarom is er nu een uienfeest.

Nederland zit met een groot uienoverschot. Om consumenten bewust te maken van dit probleem, redt Over Datum Eetclub van Mediamatic een kwart miljoen uien van Texelse boer Jo Flens. In het weekend van 30 maart tot en met 1 april kan iedereen onbeperkt en gratis uien komen halen op het Uien Feest. Er is genoeg voor iedereen! 

Over Datum Eetclub

Omdat de oogst wereldwijd goed was, moeten Nederlandse boeren zelfs geld toegeven om van hun uien af te komen. De gemiddelde handelswaarde van een ui is op dit moment tussen de 25 en 75 cent per kilo. Wat de boeren niet kwijtraken, wordt verspreid met de mestwagen over het land of rot weg onder de grond. Doodzonde! Over Datum Eetclub redt daarom 35.000 kilo uien van de afvalberg. Jaarlijks gaat een derde van het voedsel wat geproduceerd wordt verloren. Dit komt neer op zo’n 1,3 miljard ton per jaar. Over Datum Eetclub reageert op de verspilling van eten en organiseert eetclubs waar met marginaal, afgedankt eten lekkere gerechten worden gekookt.

Uien Feest

Vrijdag 30 maart worden er een kwart miljoen uien gelost voor Mediamatic Fabriek. Vanaf 18.00 zijn er genoeg uien om heel Amsterdam een weekend in hun ui-consumptie te voorzien. Neem je gratis uien mee en help voedselverspilling tegen te gaan.

Programma
Op vrijdag 30 maart wordt het Uien Feest geopend van 18.00 – 20.00. Verschillende koks gaan in mobiele keukens de strijd aan om het lekkerste ui-gerecht klaar te maken. Bezoekers kunnen genieten van een drankje, culinaire uiengerechten en live muziek. Ook op zaterdag en zondag kan men de hele dag onbeperkt uien komen halen. Van 13.00 – 20.00 zal er weer gekookt worden. Mediamatic Fabriek staat op het Oostenburgereiland in Amsterdam, Oostenburgervoorstraat 181.

Update:

Ook The Youth Foodmovement geeft gratis voedsel weg, namelijk aardappelen!

Back To Top