skip to Main Content

Door de redactie getest: Eco Fluxx

Stop met gamen, begin met spelen. Wat is duurzamer dan de computer en tv uit te doen en met z’n allen een ouderwets kaartspelletje spelen? Antwoord: Eco Fluxx. De titel geeft al aan dat deze versie van het kaartspel Fluxx de pretentie heeft nog duurzamer te zijn. Duurzamestudent.nl nam de tijd voor nog wat studieontwijkend ged… eh, een producttest!

Eco-wat?

Eco Fluxx is een variant van het bekendere kaartspel Fluxx, waarbij de kaarten zelf de regels en het doel van het spel bepalen. Door kaarten te spelen kun je bepalen hoe het spel zowel gespeeld als gewonnen moet worden. Bij Eco-Fluxx staan de kaarten waarmee je kunt winnen (‘keepers’)  in het teken van natuur, milieu of dieren. Zo win je bijvoorbeeld als je vogels en insecten of zaden hebt, want dat eten de vogels. De ‘creepers’ vormen hierbij een bedreiging: droogte, overstromingen… Ook zijn er regels in het ecothema. Zo kun je met de actiekaart ‘pollution’ de keepers water of lucht van je tegenspelers vervuilen en daarmee uitschakelen. Je kunt kaarten ‘composteren’ met een regel waarbij je de onderste kaart van de stapel mag ‘hergebruiken’ en je kunt met ‘vergif’ zorgen dat dieren van andere spelers jouw dieren of planten niet meer lusten.

De test

De redactie speelde het spel een aantal keren, één keer met vrouwen en één keer met mannen. Slechts één van hen was reeds bekend met het spel. Het spel is te spelen met 2-6 spelers en is heel makkelijk te leren, maar het is wel handig als tenminste één deelnemer het al eens eerder heeft gespeeld. Je kunt ervoor kiezen om bij het eerste potje bepaalde kaarten, waaronder de creepers, weg te laten, maar de redactie vond dat wel minder leuk. Ook vroegen we enkele ‘spelexperts’ van spelvereniging De dobbelsteentjes bij de Utrechtse studentenvereniging Biton om hun mening.

Humor

De vrouwen vonden het over het algemeen een verwarrend, maar wel leuk spelletje. Wel vonden ze het duurzaamheidsgehalte tegenvallen. Monique: “het gaat over de natuur, maar waarom het dan eco zou zijn..?” Ook vonden ze het jammer dat de kaartjes niet op gerecycled papier waren gedrukt. Laura,  studente milieu-natuurwetenschappen en speler van De dobbelsteentjes, vind het spel leuk en vernieuwend maar mist bij de Eco-versie de licht humoristische combinaties: “Zo kan je in het gewone Fluxx winnen als je bijvoorbeeld Squishy Chocolate hebt, oftewel beide kaarten Chocolate en The Sun. Bij Eco Fluxx heb je kaarten als Birds en Trees. Eco Fluxx is dus zeker toegespitst op thema natuur, maar zonder de charme van de originele humor uit het spel.”

Biertje

Ook de mannen misten bij het thema een beetje de humor. Wel vonden ze het een erg aardig en ook duurzaam spelletje, aangezien 5% van de opbrengst van het Amerikaanse spel naar een milieufonds gaat. De mannen vonden het spel vooral leuk “met wat vrienden en een biertje, maar ik zou het niet elke avond fanatiek te gaan spelen.” (Christian). Willem: “omdat  de regels steeds veranderen, kan het spel iedere keer weer anders zijn. Hierdoor is ook de speltijd variabel. Soms ben je al in 10 minuten klaar.” Een mannelijke Dobbelsteentjeslid (Kees, student psychologie) benadrukte dit: “Zoals elke Fluxx vindt ik het leuk met een paar hectische vrienden, maar niet langer dan een half uurtje.”

Eindoordeel

Eco-fluxx is dus leuker dan een gewoon kaartspelletje, minder humoristisch dan gewoon Fluxx, en gezellig met je vrienden en een bak chips op de bank. Of als je juist niet zo sociable voelt: spelletjes zijn immers uitgevonden “om de mens ervan te verlossen alsmaar te moeten praten.”(Plato). Zonder machientje aan, dus dat is in ieder geval wel duurzaam.

Back To Top