skip to Main Content

Solidaridad lanceert Goed Goud

Max Havelaar, Oké fruit en Kuyichi hebben er een broertje bij: Goed Goud. Katja Römer-Schuurman ontving gisteren het eerste gouden sieraad met het Fairtrade & Fairminded keurmerk. Het is het eerste certificeringinitiatief in de sieradensector dat een eerlijke, veilige en milieuvriendelijke manier van goudwinning garandeert.

Alcoholische versnaperingen met bladgoud erin, de aanwezigheid van BN’ers, mannen strak in pak en cateringmeisjes die rondhuppelen met de lekkerste hapjes. Niets in het chique Amsterdamse restaurant Stork kon gisteren verraden dat er een heus duurzaam evenement plaatvond: de lancering van Goed Goud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hard nodig. Want al heeft goud de reputatie van iets goeds, iets moois en iets wat voor altijd meegaat en dus ‘duurzaam is’, in de productieketen is zeker niet alles goud wat er blinkt. De lijst met problemen die ontstaan tijdens goudwinning is lang: de mijnwerkers ploeteren keihard, werken in mijnen waar regelmatig dodelijke ongelukken gebeuren en komen in contact met gevaarlijke stoffen als kwik. Ook de natuur wordt flink aangetast door goudwinning: bomen worden gekapt, flora en fauna verdwijnen en de lokale waterhuishouding wordt verstoord.

Problemen die Solidaridad – naar eigen zeggen ‘vernieuwer in armoedebestrijding’ – graag aan wou pakken. ‘Solidaridad heeft de afgelopen vijf jaar met man en macht gewerkt aan het organiseren van verantwoorde goudwinning’, aldus directeur Nico Roozen. ‘In samenwerking met kleinschalige mijnbouwers en hun belangenorganisatie (ARM), de goudhandel, sieradenproducenten, juweliers en Stichting Max Havelaar is een verantwoorde productieketen ontstaan. Behalve in Latijns-Amerika gaat Solidaridad ook mijnbouwers ondersteunen in Ghana, Kenia, Uganda en Tanzania.’

Concreet houdt het keurmerk in dat de mijnbouwgroepen een betere prijs (vijf of tien procent premie bovenop de marktprijs) ontvangen voor het geproduceerde goud. Bovendien krijgen mijnwerkers trainingen waarin ze leren hoe ze zich kunnen beschermen tegen onder andere kwik en ongelukken in de mijnen.

Hartstikke goed natuurlijk, dat verantwoorde goud, maar hoe zit het met de prijs? Eén van de tien juweliers waar het goud vanaf nu te vinden zal zijn, verklapt dat de sieraden gemaakt van Goed Goud ongeveer 10% duurder zijn dan de ‘gewone’ gouden sieraden. Het scheelt wat, maar dan heb je ook wat. Zeker bij goud, dat een luxeproduct is, wil je best wat extra’s geven zodat het écht goed is, toch?

Laat jouw studentenbudget het toe om gouden sieraden te kopen en ben je geïnteresseerd in
Goed Goud? Kijk dan hier voor de verkoopadressen. Wil je een mooi sieraad en Goed Goud steunen, maar op een goedkopere manier, dan kan je het Goed Goud armbandje bestellen. Dit unisex sieraad is ontworpen door Nederlands bekendste sierandenontwerpster Bibi van der Velden en kost 15 euro.

Back To Top