skip to Main Content

Andre Kuipers lanceert Living Planet Report

Het Living Planet Report, een wetenschappelijk onderbouwde analyse over de gezondheid van onze  planeet en de impact van menselijke activiteiten,  is deze maand gelanceerd op een wel heel bijzondere locatie door een persoon hier ver vandaan.Astronaut en WWF ambassadeur André Kuipers bracht het rapport van het WWF, dat elke twee jaar verschijnt, vanuit de ruimte uit. Hij lanceerde de negende editie in een videoboodschap vanuit het internationale ruimtestation ISS.

Rio +20
Jim Leape, algemeen directeur WWF  international haalt in dit rapport aan hoe belangrijk de veelbesproken Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro (Rio+20) in juni zal zijn voor de hele wereld:   ‘’June 2012 will see the nations of the world, businesses and a broad sweep of civil society representatives gather in Rio de Janeiro for the UN Conference on Sustainable Development.  Twenty years after the momentous Earth Summit, this is a crucial opportunity to take stock  of where the world is heading and how we’d like our future to take shape’’.

Leape geeft in het rapport ook aan dat we leven alsof we een extra planeet tot onze beschikking hebben. Hij zegt dat wij 50 procent meer hulpbronnen gebruiken dan de aarde kan voorzien. Als dit zo doorgaat zouden we in 2030 niet eens genoeg hebben aan twee planeten.
Dit enigszins schokkende bericht is niet de enige belangrijke informatie die vermeld staat in het Living Planet Report. Het biedt naast de feiten ook oplossingen, daarnaast staan er praktische tips op de website van het WWF.

Nederland in top 10
Nederland staat in de top 10 van landen met de grootste voetafdruk, maar in het rapport staan dus aanbevelingen om het tij te keren.  “Iedereen kan een bijdrage leveren, door minder en anders te consumeren en producten links te laten liggen die een verwoestende uitwerking hebben op natuur en milieu.” aldus Johan van de Gronden,  directeur van het WNF.

Zowel de website als het rapport zelf is zeer laagdrempelig: het geeft duidelijkheid in een oerwoud van informatie  over de milieu problematiek.

bron
: Living Planet Report,  www.wwf.panda.org  / www.wnf.nl
         

Meer weten? www.wnf.nl

Back To Top