skip to Main Content

Ronald Giphart gaat maand vleesloos

Schrijver Ronald Giphart, bekend van onder andere het boek Phileine zegt sorry, laat de hele maand juni vlees staan. Dit in het kader van de Veggie Challenge, een initiatief van Viva Las Vega’s waarbij ten minste 3000 mensen een maand lang minder of geen vlees zullen eten. 


“Als ons eetpatroon blijft zoals het nu is, dan gaat de wereld ten onder”, zegt Ronald Giphart, schrijver van boeken als Phileine zegt sorry en het culinaire dagboek Keukenprins. Giphart beschreef enkele jaren geleden nog in geuren en kleuren zijn liefde voor foie gras en steak. Toch doet hij mee aan de VeggieChallenge, “niet omdat het makkelijk is, maar omdat het nodig is. Hoe meer mensen af en toe vlees laten staan, hoe meer voedsel er overblijft voor de rest van de wereld.” Vorig jaar sprak hij in de Volkskrant met zichzelf af om één jaar vegetarisch te gaan eten, maar nu plakt hij er voor de VeggieChallenge vanaf 1 juni een extra maand aan vast.

Ronald Giphart is niet de enige die de uitdaging aangaat. Deze zomer zullen ten minste 3000 mensen minder vlees gaan eten. Sinds begin april stroomden de inschrijvingen voor de VeggieChallenge binnen. De teller staat nu op bijna 1000 deelnemers. Ook een aantal bekende Nederlanders, zoals tv-kok René Pluijm, singer-songwriter Florian Wolff en tweede kamerlid Liesbeth van Tongeren plaatsten zich al achter het initiatief.

Stichting Viva Las Vega’s verleidt Nederland om in de maand juni of juli 2012 meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten. Het is hoog tijd om iets te doen aan onze massale vleesconsumptie, dus waarom slaan we de handen niet ineen om een échte verandering teweeg te brengen. Deelnemers bepalen hun eigen doel, bijvoorbeeld twee dagen in de week vegetarisch of 30 dagen helemaal plantaardig eten. Het VeggieChallenge team ondersteunt met raad en daad, recepten, kooktips, prijzen en als afsluiter een groot Viva Las Vega’s Food Festival op 30 juni in Amsterdam.

“Veel mensen willen duurzamer eten, maar weten niet goed waar te beginnen. Precies deze mensen gaan we deze periode via de VeggieChallenge helpen om ook daadwerkelijk hun eetgedrag aan te passen”, vertelt Veerle Vrindts, één van de initiatiefneemsters. Wie zich aanmeldt, krijgt wekelijks gratis recepten, tips, kortingen en maakt kans op mooie prijzen, zoals kookboeken en culinaire workshops. “Bovendien doe je iets goeds voor jezelf en voor het milieu.”

Mensen die geïnspireerd zijn om mee te doen met de VeggieChallenge kunnen zich inschrijven via http://www.veggiechallenge.nl. Meer informatie over het Viva Las Vega’s Food Festival is te vinden op http://www.viva-las-vegas.nl.

Back To Top