skip to Main Content

Invloed van jongeren: YFM schudt wakker tijdens Eat-in

‘Een mooi initiatief dat heeft geleid tot een prikkelend evenement’, zo zou je de Eat-in die afgelopen zaterdag in  Den Bosch plaatsvond kunnen omschrijven. Het evenement werd eerder als een event op Facebook geplaatst met het bijschrift: “de Youth Food Movement wil ook in deze stad de discussie met jullie aangaan over good, clear en fair food.”

Er werden sprekers voor de avond aangekondigd en er werd slechts één voorwaarde gesteld aan de belangstellende: kom niet aan met lege handen. Het entreebewijs was een ‘eerlijk hapje’, oftewel zelfgemaakt eten gemaakt van duurzame kwaliteitsproducten. En lekker eten was er in overvloed!

Alles verantwoord
Raapsteeltjesstamppot, quinoa-salade, pindakaas en banaan rotsjes: noem het maar op en het stond op de grote tafel in het café waar de Eat-in werd gehouden. De avond werd geopend door de organisatoren van het evenement: Ilse van Eck, Ine Stallaart en Ilona Spierings van de Youth Food Movement (o.a. bekend van het Food Film Festival). Na een speciaal hapje van lokaal restaurant De Opera en restaurant Pollevie, die volgens het Slow Food principe werken, begaf iedereen zich richting het eetfestijn. Niet alleen het eten, maar zelfs de kartonnen eetborden en het bestek waren verantwoord.

Ilona Spierings, één van de organisatoren van de avond, vertelde dat ze door de gezellige aankleding van de ruimte en de keus om het te houden in een café ook een specifieke doelgroep wilde prikkelen: jonge, bewuste mensen die van lekker eten houden.

Food Network
Dat het niet alleen een avond was om te genieten van andermans creaties, bleek uit de onderlinge gesprekken: er werd veel genetwerkt en ideeën en e-mail adressen werden uitgewisseld. Om dit laatste werd door YFM nadrukkelijk gevraagd: bij de ingang hing een poster waarop mensen hun gegevens konden achterlaten. Dit om uiteindelijk een kring op te bouwen van jonge mensen voor wie (h)eerlijk eten een passie is. De Youth Food Movement hoopt dat dit zal uitmonden in een ‘Bosch Food Network’ net zoals dit al eerder in grotere steden is gebeurd.

Het was niet de eerste keer dat een Eat-in door de YFM werd georganiseerd, maar wel de eerste keer dat het plaatsvond in een wat kleinere stad. YFM vindt het belangrijk dat heel Nederland wordt bereikt en daarom brachten ze het Eat-in concept ook naar het zuiden. Bovendien is Den Bosch een stad waar veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid en lekker eten: in 2009 introduceerde Den Bosch bijvoorbeeld het elektrisch rijden in het OV en in 2010 was Den Bosch hoofdstad van de smaak.

 

Youth Food Movement academie
Onder de aanwezigen waren veel studenten van de YFM academie, een concept dat sinds 2010 bestaat en ervoor zorgt dat ambitieuze jongeren worden onderwezen door middel van een interactief programma op het gebied van voedsel. De academie organiseert acht themadagen, verspreid over een half jaar. Boer en ex-student van de academie Niek van den Broek was ook gastspreker op de Eat-in, hij noemde de academie ‘’gaaf!’’ en was zichtbaar enthousiast over zijn boerderij T Schop: “het is een biologische boerderij met groenten, koeien en schapen. We hebben ook een eigen winkel waarin we deze producten verkopen. Ook geven ik en anderen mensen workshops over Slow Food’’. Leuk detail: Ilona Spierings van YFM werkt sinds dat ze Niek heeft leren kennen op de academie ook op zijn boerderij.

Na Niek kwamen nog andere sprekers vertellen over hun passie. Zo ook Noesjka Klomberg, oprichter van Voedsel Jutters. Je kan via dit bedrijf zelf jutten naar overgebleven eten op het land van een boer, want een winterpeen met een afwijking of kromme komkommer is niet minder lekker dan een perfect peentje. Het doel is dus dat  klanten zelf het land op gaan met een oogsttas.

Symbolisch
Na luid applaus werd de avond  afgesloten met een klein hapje, dit keer gepresenteerd door Floor Vingerhoets, Food design studente aan de Hogere Agrarische School. Het hapje stond symbool voor de vele ontmoetingen op deze avond: het was één dessert dat je met zijn tweeën moest delen.

Wil jij ook een Eat-in bijwonen, zelf organiseren of gewoon wat meer weten over de Youth Food Movement? Kijk dan even op www.youthfoodmovement.nl

 

Back To Top