skip to Main Content

(Deeltijd)vega gaan: een makkelijke keuze?

In mijn eerste columns vertelde ik jullie al over mijn strubbelingen met duurzaam leven. Het klinkt soms makkelijker dan het is. Een belangrijk onderdeel van een duurzame levensstijl vind ik ons consumptiegedrag, waaronder dus wat we eten. Maar hoe pak je dat aan?

Vegetariër zijn gaat mij wat te ver. Ik ben van mening dat wij mensen gebouwd zijn om (onder andere) vlees te eten. Met een gehaktbal of stoofpotje maak je mij dolblij. En dierenleed is ook niet een supergrote drijfveer om helemaal vega te gaan. Maar de milieu-impact van ons vleesgebruik ontgaat ook mij niet. Dat er bijvoorbeeld voor de productie van één kilo rundvlees zo’n 15.000 liter water nodig is, vergeleken met 4.000 liter voor peulvruchten en 2.100 voor soja, dat is niet mis (WNF). En dat is een belangrijke drijfveer voor mij om (soms) voor vegetarisch te kiezen.

Mijn wekelijkse kookbeurt thuis is dus veranderd in een vega-experiment, waarin ik afwisselend met nepvlees en helemaal geen vlees kook. Dan merk ik dat het vleesverlaten voor mijn niet zo idealistische gezinsleden moeilijk is. Want veel vegavlees is droog en zonder iets van vleesvervanger wordt de bite van vlees helemaal gemist. “Waarom moeten vleesvervangers naar vlees smaken?” is een vraag die mij op Twitter werd gesteld. Waarom? Omdat ik wel een overtuigde vleeseter ben, maar ik ook het milieu wil ontzien. Omdat ik mijn omgeving wil laten zien dat vegetarisch ook best lekker kan zijn. Omdat er nou eenmaal een bepaalde ervaring bij vlees eten hoort.

 

Wist je dat er de afgelopen jaren meer vegetariërs en flexitariërs bijgekomen zijn? En dat de Nederlandse vleesconsumptie per jaar hetzelfde is gebleven? Schokkend toch? Wist je dat biologisch vlees in milieu-opzicht niet altijd een duurzame keuze is (doordat de dieren meer ruimte en voer nodig hebben en meer CO2-uitstoot hebben omdat ze langer leven en bijgevolg dus meer mest produceren, aldus Veggie Challenge)? Daarom ga ik door met mijn zoektocht naar een overtuigende levensstijl met minder vleesconsumptie. Door in restaurants vaker voor vega te kiezen laat ik mij inspireren, maar de beste ervaring is toch het zelf uit te proberen. Tips van vegetarische vrienden zijn daarbij ook erg handig.


Flirt jij om welke reden dan ook met het idee om minder vlees te eten of doe je dit al? Help mij én natuurlijk jouw mede duurzame studenten aan tips om goedkoop, makkelijk en smakelijk vegetarisch te koken en deel jouw tips op Facebook of Twitter!

P.S.: De bovenstaande foto’s zijn voorbeelden van mijn vega ‘kookkunsten’. Links Gado Gado, rechts een preitaart.

Back To Top